Zuid-Koreaanse familiebedrijven onder druk | RetailDetail

Zuid-Koreaanse familiebedrijven onder druk

Zuid-Koreaanse familiebedrijven onder druk

Enkele grote Zuid-Koreaanse familiebedrijven, zoals LG, Hyundai en Samsung, staan onder druk vanwege hun nauwe relatie met de Koreaanse regering. Die zou ervoor zorgen dat nieuwe bedrijven amper een kans op slagen hebben en zou de poort naar corruptie open zetten.

Regering onrechtstreeks aandeelhouder

Het hele verhaal is terug te brengen tot de jaren 1960, toen de toenmalige president besloot om een aantal bedrijven grote projecten te geven, om zo het land te kunnen moderniseren. Die grote projecten werden vaak gefinancierd met door de overheid gesteunde leningen. Daardoor is de overheid vaak onrechtstreeks aandeelhouder van een aantal van die grote bedrijven.

 

Tegenwoordig vraagt de Koreaanse bevolking zich af of die nauwe band tussen de regering en de grote familiebedrijven nog wel van deze tijd is. Ook een aantal politici noemen het een overblijfsel uit het verleden dat achter moet worden gelaten. Daarnaast menen ze dat de vijf grootste familiebedrijven een verstikkende greep op de markt in Zuid-Korea hebben, waardoor nieuwe en kleine bedrijven amper zicht op slagen hebben.

 

Bovendien werd in december van vorig jaar de Koreaanse president Park Geun-hye afgezet, toen bleek dat ze betrokken was in een groot corruptieschandaal. Daarin zou onder andere Samsung geld hebben gegeven in ruil voor een aantal gunsten. Daarbij wordt de naam van vicevoorziter Jay Y. Lee genoemd, maar die ontkent voorlopig alles. Ook andere grote bedrijven worden in de zaak genoemd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Samsung maakt zich zorgen over eigen groei

06/07/2018

Technologiegigant Samsung is niet positief over de eigen resultaten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht een niet al te geweldige groei in het tweede kwartaal van dit jaar: de verkoop van smartphones stelt teleur.