Zuid-Koreaanse familiebedrijven onder druk | RetailDetail

Zuid-Koreaanse familiebedrijven onder druk

Zuid-Koreaanse familiebedrijven onder druk

Enkele grote Zuid-Koreaanse familiebedrijven, zoals LG, Hyundai en Samsung, staan onder druk vanwege hun nauwe relatie met de Koreaanse regering. Die zou ervoor zorgen dat nieuwe bedrijven amper een kans op slagen hebben en zou de poort naar corruptie open zetten.

Regering onrechtstreeks aandeelhouder

Het hele verhaal is terug te brengen tot de jaren 1960, toen de toenmalige president besloot om een aantal bedrijven grote projecten te geven, om zo het land te kunnen moderniseren. Die grote projecten werden vaak gefinancierd met door de overheid gesteunde leningen. Daardoor is de overheid vaak onrechtstreeks aandeelhouder van een aantal van die grote bedrijven.

 

Tegenwoordig vraagt de Koreaanse bevolking zich af of die nauwe band tussen de regering en de grote familiebedrijven nog wel van deze tijd is. Ook een aantal politici noemen het een overblijfsel uit het verleden dat achter moet worden gelaten. Daarnaast menen ze dat de vijf grootste familiebedrijven een verstikkende greep op de markt in Zuid-Korea hebben, waardoor nieuwe en kleine bedrijven amper zicht op slagen hebben.

 

Bovendien werd in december van vorig jaar de Koreaanse president Park Geun-hye afgezet, toen bleek dat ze betrokken was in een groot corruptieschandaal. Daarin zou onder andere Samsung geld hebben gegeven in ruil voor een aantal gunsten. Daarbij wordt de naam van vicevoorziter Jay Y. Lee genoemd, maar die ontkent voorlopig alles. Ook andere grote bedrijven worden in de zaak genoemd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.