2011 absoluut recordjaar voor autoverkopers

2011 absoluut recordjaar voor autoverkopers

Voor de definitieve cijfers is het nog wachten tot 2 januari, maar tot en met 27 december van dit jaar zijn er alvast 568.272 nieuwe personenwagens ingeschreven in ons land. Daarmee ligt het vorige jaarrecord van 547.347 auto's - dat pas vorig jaar werd gevestigd - al meteen aan diggelen.

Met dank aan de (afschaffing van de) ecopremie

Was het precies de ecopremie die vorig jaar voor een record zorgde, dan is het nu het nieuws over de nakende afschaffing van diezelfde ecopremie - in het kader van de besparingsplannen van de regering-Di Rupo - die in december voor een enorme opstoot van de autoverkoop heeft gezorgd. Deze maand werden al 44.824 nieuwe wagens ingeschreven, opvallend veel meer dan de 27.454 tijdens dezelfde periode vorig jaar.

 

"December is traditioneel een zwakke maand qua inschrijvingen, omdat veel mensen wachten tot het Autosalon van Brussel in januari. Dit jaar was dat niet het geval door het aflopen van de ecopremie", klinkt het ook bij automobielfederatie Febiac.

Bang uitkijken naar Autosalon en 2012

Toch heerst er geen euforiestemming bij de autodealers en de sectororganisatie. Hoewel niemand het luidop durft te zeggen, lijkt iedereen te beseffen dat de meerverkoop deze maand een duidelijke voorafname is geweest op de toekomstige verkoop. Om toch zoveel mogelijk consumenten te mobiliseren voor het Autosalon volgende maand, belooft Febiac alvast zes wereldpremières, zes Europese premières en een 70-tal Belgische premières in Brussel. De salonorganisator rekent op ruim 600.000 bezoekers... maar hoeveel er daarvan ook écht een auto zullen kopen, is deze editie meer dan ooit koffiedik kijken.

Tags: