Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat
Foto Alibaba

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

 

Twee openingen gepland

Dat Alibaba ambities heeft in de autosector, was al bekend. Zo heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met Ford voor de verkoop van elektrische auto’s in China. Maar het wil nog een stap verder gaan, met gigantische automaten waaruit je auto’s kunt kopen via een smartphone app.

 

Hoe het werkt? Gebruikers van de Taobao-app van Alibaba kunnen – desnoods gewoon op straat – een auto scannen die ze willen testen. Met een selfie reserveren ze een testrit. Bij de automaat, die voorzien is van een systeem met gezichtsherkenning, kunnen ze vervolgens de auto gaan ophalen en er drie dagen mee rondrijden. Daarna kunnen ze het voertuig aankopen via Taobao of een andere auto testen.

 

Alibaba zegt dat het in januari twee winkels zal openen, één in Shanghai en de andere in Nanjing. Het ultieme doel is dat het aanschaffen van een auto even simpel moet worden als een blikje frisdrank kopen. In de loop van 2018 zouden “dozijnen” bijkomende verkooppunten volgen. Het filmpje hieronder geeft alvast een impressie van het koopproces. 

 

Tags: