Autogrill splitst restauratie en taksvrij | RetailDetail

Autogrill splitst restauratie en taksvrij

Autogrill splitst restauratie en taksvrij

De Italiaanse cateringgroep Autogrill splitst zich op: de voedingsafdeling en de taksvrij-activiteiten kunnen elk hun weg gaan. Het moet hun expansie, vooral in de opkomende landen, versnellen.

Opportuniteiten in de groeilanden

Autogrill is vandaag actief in 39 landen. Het zwaartepunt van de activiteiten is het voorzien van restauratie in luchthavens, stations en langs autosnelwegen. De waarde van die tak wordt op 4 miljard euro geschat, tegenover 2 miljard voor de taxfree.

 

Topman Gianmario Tondato da Ruos ziet voor beide afdelingen heel wat groeikansen in de ontwikkeling van de reisinfrastructuur in China, India, Turkije, Latijns-Amerika en Vietnam. “Deze landen bieden een opportuniteit die we er tien jaar geleden niet hadden”, zei hij in een gesprek met de Financial Times, doch vooral als ze elk hun gang kunnen gaan.

 

Dalende marges in wegrestauratie

Verwacht wordt dat de restauratietak na de opsplitsing eerst een afslanking zal krijgen om de marges weer op peil te krijgen. Dat is nodig aangezien de restauratie langs de autowegen in thuisland Italië en de rest van Europa een vertraging kent.

 

Voor de taksvrij-divisie liggen de kaarten dan weer anders. Worden de huurkosten weggefilterd, liggen de marges in die afdeling bij de hoogste van de sector.

 

Fusie met andere taxfree-retailer?

Vraag is evenwel of beide takken autonoom zullen blijven. Voor de taksvrije afdeling wordt alvast een fusie met een branchegenoot allerminst uitgesloten. De kans bestaat ook dat de aandelen van beide bedrijven op een andere beurs zullen noteren. Die voor de restauratietak blijft Milaan, maar de beursnotering voor de taksvrije divisie kan verhuizen.

 

Autogrill wordt momenteel gecontroleerd door de Italiaanse familie Benetton. De raad van bestuur heeft het project, dat aangekondigd werd in februari, nu goedgekeurd. De uitwerking is gepland voor september.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.