Auto's binnenkort enkel om te gebruiken, niet om te bezitten?

Auto's binnenkort enkel om te gebruiken, niet om te bezitten?

General Motors en tractorenfabrikant John Deere hebben een dossier voorgelegd rond de nieuwe Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA), waarbij ze voorstellen dat consumenten bij auto's enkel nog maar een licentie voor gebruik kunnen kopen.

Bescherming van de technologie

Het voorstel houdt in dat wanneer iemand een auto koopt, die eigenlijk niet van hem wordt: de consument krijgt enkel het recht van de fabrikant om de wagen te gebruiken. Als het voorstel wordt aanvaard, zou het dus een historische verschuiving betekenen voor het concept van wagenbezit.

 

De twee fabrikanten zijn van mening dat ze recht hebben op deze vorm van digitaal copyright, omdat de wagens tegenwoordig vol digitale snufjes zitten. De autobouwers menen dat de veiligheid niet meer kan gegarandeerd worden als consumenten vrij aan de computertechnologie van auto's mogen werken. Met het gebruik van digitaal copyright willen ze vermijden dat er geknoeid wordt aan de technologie.

 

Terugtrekken van licentie mogelijk

Als ze gelijk krijgen, kunnen ze zelf bepalen wat gebruikers wel of niet mogen doen met hun auto. Een klant die ingaat tegen de regels, zou dan zelfs zijn wagen kunnen kwijtspelen. Ook onafhankelijke garagisten kunnen echter het slachtoffer worden van deze regelgeving: zij kunnen immers aanzien worden als overtreders, als ze van de constructeurs geen toestemming krijgen om aan de auto's te werken.

 

Bij videogames is deze vorm van digitaal copyright in de Verenigde Staten al langer in voege. Daar kunnen ontwikkelaars en uitgevers beslissen om enkel een licentie te verkopen, die ze daarna ook weer kunnen intrekken. In Europa mag dat trouwens niet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.

Volvo bant vanaf 2019 klassieke motoren

05/07/2017

Het Zweedse automerk Volvo gaat vanaf 2019 enkel nog maar modellen op de markt brengen die een hybride of volledig elektrische motor hebben. De traditionele modellen zullen volledig verdwijnen.

Back to top