Auto's binnenkort enkel om te gebruiken, niet om te bezitten?

Auto's binnenkort enkel om te gebruiken, niet om te bezitten?

General Motors en tractorenfabrikant John Deere hebben een dossier voorgelegd rond de nieuwe Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA), waarbij ze voorstellen dat consumenten bij auto's enkel nog maar een licentie voor gebruik kunnen kopen.

Bescherming van de technologie

Het voorstel houdt in dat wanneer iemand een auto koopt, die eigenlijk niet van hem wordt: de consument krijgt enkel het recht van de fabrikant om de wagen te gebruiken. Als het voorstel wordt aanvaard, zou het dus een historische verschuiving betekenen voor het concept van wagenbezit.

 

De twee fabrikanten zijn van mening dat ze recht hebben op deze vorm van digitaal copyright, omdat de wagens tegenwoordig vol digitale snufjes zitten. De autobouwers menen dat de veiligheid niet meer kan gegarandeerd worden als consumenten vrij aan de computertechnologie van auto's mogen werken. Met het gebruik van digitaal copyright willen ze vermijden dat er geknoeid wordt aan de technologie.

 

Terugtrekken van licentie mogelijk

Als ze gelijk krijgen, kunnen ze zelf bepalen wat gebruikers wel of niet mogen doen met hun auto. Een klant die ingaat tegen de regels, zou dan zelfs zijn wagen kunnen kwijtspelen. Ook onafhankelijke garagisten kunnen echter het slachtoffer worden van deze regelgeving: zij kunnen immers aanzien worden als overtreders, als ze van de constructeurs geen toestemming krijgen om aan de auto's te werken.

 

Bij videogames is deze vorm van digitaal copyright in de Verenigde Staten al langer in voege. Daar kunnen ontwikkelaars en uitgevers beslissen om enkel een licentie te verkopen, die ze daarna ook weer kunnen intrekken. In Europa mag dat trouwens niet.

Tags: