Autoverkoop stijgt nu al voor derde maand op rij

Autoverkoop stijgt nu al voor derde maand op rij

De verkoop van personenwagens is in december opnieuw sterk toegenomen. In Vlaanderen werden er alleen al deze maand 28,5% meer dieselwagens en 23% meer benzinewagens verkocht dan in december vorig jaar.

'Vergroening' verkeersfiscaliteit en stijgend consumentenvertrouwen

"Het is al de derde maand op rij dat de markt versnelt. Zo lag de autoverkoop in november gemiddeld 22% hoger dan het jaar voordien", zegt Joost Kaesemans, directeur communicatie bij automobielfederatie Febiac. Door de vergroening van de verkeersfiscaliteit in Vlaanderen worden dieselwagens vanaf 2016 fors duurder bij inschrijving. "Mensen die de mogelijkheid hadden, zullen niet getwijfeld hebben om hun wagen dit jaar nog te kopen."

 

Al mogen we volgens Kaesemans toch ook niet blind zijn voor de economische context: "We zien dat ook het consumentenvertrouwen al drie maanden op rij stijgt. En dat is een goede indicator voor de autosector." Hij wijst erop dat de autoverkoop de voorbije zes maanden telkens hoger lag dan in dezelfde maand een jaar eerder, wat wijst op een duidelijk herstel van de markt in ons land.

 

Dat de nieuwe verkeersfiscaliteit in Vlaanderen wel degelijk meespeelt, blijkt als we de cijfers regionaal opsplitsen: terwijl er deze maand in onze regio al 28,5% meer dieselwagens werden verkocht en 23% meer benzinewagens, waren dat er in Brussel respectievelijk 'maar' 8% en 13% meer. In Wallonië daalde de verkoop van diesels dan weer 1,5% en steeg de verkoop van benzinemodellen met 21%.

Tags: