Bijna 10% meer fietsenwinkels in vijf jaar tijd | RetailDetail

Bijna 10% meer fietsenwinkels in vijf jaar tijd

Bijna 10% meer fietsenwinkels in vijf jaar tijd

Dankzij de stijgende populariteit van de fiets is het aantal fietsenwinkels in België de voorbije vijf jaar met 8,4% toegenomen. Ondanks een kleine omzetdaling dit voorjaar - te wijten aan de lange winter en de koude en natte lente - ziet de sector het best zitten, zo blijkt uit een rondvraag van het NSZ.

Al 883 fietsenwinkels

De fiets zit in de lift: volgens het Beldam-onderzoek rond de mobiliteit van de Belg is de fiets ondertussen al goed voor 17% van alle verplaatsingen tussen thuis en werk of school, en dat heeft zo zijn gevolgen voor het aantal fietswinkels.

 

In 2009 telde ons land 814 fietswinkels, eind 2012 waren dat er al 883, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. "Op vijf jaar tijd nam het aantal fietsenwinkels toe met 8,4%. Dat is opmerkelijk, gezien de crisis en het dalend aantal startende ondernemingen in het algemeen", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

 

Ter vergelijking: tussen 2004 en 2009 steeg het aantal fietsenwinkels ook, maar slechts met 3% (toen van 790 naar 814). "De fietshype zorgt duidelijk voor meer fietsenhandelaars", aldus Mattheeuws.

 

Wachten op beter weer

Fietsenhandelaars zijn natuurlijk wel erg gevoelig voor het weer. Door de aanhoudende winter en de koude en natte lente is hun verkoop tot nu toe gemiddeld met 7% teruggelopen, zo blijkt uit een bevraging van het NSZ.

 

Toch blijven de prognoses voor de sector goed: fietsenwinkels moeten het namelijk niet alleen hebben van de verkoop van fietsen: "De winkels worden ook steeds uitgebreider en richten zich, naast fietsen, ook op allerlei accessoires en kleding. Meer en meer fietsers willen een kwaliteitsvolle fiets en een goede begeleiding en adviesverlening bij hun keuze. Daarnaast blijven herstellingen allerhande natuurlijk ook een belangrijke taak voor dergelijke winkels."

 

Vooral reparatie is een activiteit die almaar aan belang wint, zegt de zelfstandigenorganisatie: "Dat heeft voor een groot stuk te maken met de vele wielertoeristen die bijna het hele jaar door fietsen en daardoor ook regelmatig een onderhoud van hun fiets nodig hebben", besluit Christine Mattheeuws.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.