Bijna 10% meer fietsenwinkels in vijf jaar tijd

Bijna 10% meer fietsenwinkels in vijf jaar tijd

Dankzij de stijgende populariteit van de fiets is het aantal fietsenwinkels in België de voorbije vijf jaar met 8,4% toegenomen. Ondanks een kleine omzetdaling dit voorjaar - te wijten aan de lange winter en de koude en natte lente - ziet de sector het best zitten, zo blijkt uit een rondvraag van het NSZ.

Al 883 fietsenwinkels

De fiets zit in de lift: volgens het Beldam-onderzoek rond de mobiliteit van de Belg is de fiets ondertussen al goed voor 17% van alle verplaatsingen tussen thuis en werk of school, en dat heeft zo zijn gevolgen voor het aantal fietswinkels.

 

In 2009 telde ons land 814 fietswinkels, eind 2012 waren dat er al 883, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. "Op vijf jaar tijd nam het aantal fietsenwinkels toe met 8,4%. Dat is opmerkelijk, gezien de crisis en het dalend aantal startende ondernemingen in het algemeen", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

 

Ter vergelijking: tussen 2004 en 2009 steeg het aantal fietsenwinkels ook, maar slechts met 3% (toen van 790 naar 814). "De fietshype zorgt duidelijk voor meer fietsenhandelaars", aldus Mattheeuws.

 

Wachten op beter weer

Fietsenhandelaars zijn natuurlijk wel erg gevoelig voor het weer. Door de aanhoudende winter en de koude en natte lente is hun verkoop tot nu toe gemiddeld met 7% teruggelopen, zo blijkt uit een bevraging van het NSZ.

 

Toch blijven de prognoses voor de sector goed: fietsenwinkels moeten het namelijk niet alleen hebben van de verkoop van fietsen: "De winkels worden ook steeds uitgebreider en richten zich, naast fietsen, ook op allerlei accessoires en kleding. Meer en meer fietsers willen een kwaliteitsvolle fiets en een goede begeleiding en adviesverlening bij hun keuze. Daarnaast blijven herstellingen allerhande natuurlijk ook een belangrijke taak voor dergelijke winkels."

 

Vooral reparatie is een activiteit die almaar aan belang wint, zegt de zelfstandigenorganisatie: "Dat heeft voor een groot stuk te maken met de vele wielertoeristen die bijna het hele jaar door fietsen en daardoor ook regelmatig een onderhoud van hun fiets nodig hebben", besluit Christine Mattheeuws.

Tags: