Cardoen heeft nieuwe hoofdaandeelhouder

Cardoen heeft nieuwe hoofdaandeelhouder

Karel Cardoen, CEO van de autosupermarktketen Cardoen, heeft een meerderheidsparticipatie van zijn bedrijf verkocht aan het Vlaamse durfkapitaalfonds Kebek. Dat neemt twee derde van de aandelen over.

Uitbreiden in België, daarna internationaal

De twee partijen verwachten de deal voor het einde van het jaar volledig af te ronden. De prijs voor de aandelen wordt niet vrijgegeven. Kebek heeft als doel om vijf tot zeven jaar lang de aandelen in het bezit te hebben. Ook Karel Cardoen wil nog zolang deel uitmaken van het bedrijf.


"Ik heb vier kinderen, van wie drie in de zaak werken. Ik zou ook liever hebben dat het bedrijf in de familie blijft. Maar het geluk van mijn kinderen is belangrijker. Ik heb veel met hen gepraat. Zij hebben andere ambities. Ze zagen hoeveel lange dagen en stress ik had, en willen een andere balans tussen werk en vrije tijd. Ik begrijp dat, en apprecieer dat zelfs", zegt Karel Cardoen zelf over zijn beslissing om de aandelen van de hand te doen. De huidige CEO is zelf de zoon van oprichter Albert Cardoen.


Kebek en Cardoen willen nu verder groeien met de keten, om te beginnen in België. Momenteel haalt het al 80 procent van zijn omzet uit de 11 Belgische vestigingen. Daar moeten er de komende jaren nog eens vier bijkomen. Volgend jaar opent al een nieuwe autosupermarkt in Kortrijk.


Na de uitbreiding in België is het buitenland aan de beurt. Volgens Karel Cardoen zijn de voorkeuren van Nederlanders en Duitsers te verschillend aan die van de Belgen, maar in Frankrijk ziet hij wel mogelijkheden. "De Fransen hebben hetzelfde aankoopprofiel als de Belgen: ze zoeken vaak eenvoudige auto's met weinig opties. Bovendien zijn er nog niet veel dealers van niet-Franse automerken. Daarom willen we in Noord-Frankrijk onze eerste buitenlandse vestiging openen. Dan starten we meteen ook een website voor heel Frankrijk op", aldus Karel Cardoen.

Tags: