Daihatsu verlaat Europa.

Daihatsu verlaat Europa.

Japanse autofabrikant Daihatsu heeft wereldkundig gemaakt dat het merk zijn activiteiten terugtrekt uit Europa. Eind 2012 stopt Daihatsu alle verkoopsactiviteiten op Europese bodem. De verkoopcijfers waren al jarenlang ondermaats. Wel blijven de servicepunten bestaan.

 De terugtrekking komt er vanwege de slechte verkoopcijfers van het automerk. Afgelopen jaar wist Daihatsu slechts 2.029 nieuwe wagens aan de Nederlandse markt te slijten, een daling van ruim de helft ten aanzien van 2009. Op de Belgische markt is de trend identiek. In 2010 verkocht Daihatsu 2.029 auto’s. Het jaar voordien waren dat er nog 4.168.


In de Benelux bood het merk daarom steeds minder modellen aan. Het assortiment was in de loop van 2010 reeds gekrompen van zes naar slechts wagentypes.


Ooit kende het automerk wel succes op Europese bodem. Voor 51% in handen van Toyota, profiteerde de fabrikant mee van het hoge aanzien dat Japanse auto’s hadden verworven. Toch kon Daihatsu zijn imago niet in stand houden. In 2008 werd een laatste relance geprobeerd, met reclamecampagnes die vooral een vrouwelijk publiek trachtten aan te spreken.

Tags: