Dorstige auto's: “Tot 121% verschil tussen beloofde en reële verbruik”

Dorstige auto's: “Tot 121% verschil tussen beloofde en reële verbruik”

De beloftes die autofabrikanten doen over het brandstofverbruik van hun wagens kloppen allerminst met de realiteit. Dat zegt Test-Aankoop op basis van de testresultaten van meer dan 500 auto's. De oorzaak: totaal achterhaalde testprotocols.

Consument betaalt honderden euro's te veel

Tussen de slechte leerlingen van de klas vinden we onder meer de Outlander PHEV Top 4WD van Mitsubishi: in plaats van de beloofde 1,9 liter per 100 km slikt die in werkelijkheid 4,2 liter per 100 km, een verschil van liefst 121%. Op die manier betaalt de eigenaar 478,86 euro te veel per jaar.

 

De Golf GTE DSG van Volkswagen doet het al niet veel beter met een verschil van 120 % tussen de werkelijke 3,3l/100 km en de beloofde 1,5l. Dit betekent een meerkost van om en bij de 375 euro per jaar.

 

"In afwachting van het nieuwe testprotocol, willen we de consument betrouwbare cijfers voor het brandstofverbruik van zijn wagen aanbieden", zo zegt Test-Aankoop. Daartoe ontwikkelde de consumentenorganisatie een rekenmodule, die voor meer dan 500 automodellen het echte verbruik afzet tegen de beloftes van de fabrikant.


Wie zijn eigen merk, model en type wagen ingeeft, krijgt er meteen ook een schatting van de jaarlijkse meerkost bovenop. En dat is soms behoorlijk ontnuchterend...

Tags: