Eén op 15 inschrijvingen van auto's vals

Eén op 15 inschrijvingen van auto's vals

Van de 486.065 auto's die vorig jaar in ons land werden ingeschreven, werden er ruim 31.000 (of 6%) binnen een maand opnieuw uitgeschreven. Missen is menselijk, maar bij sommige merken gaat het toch om verdacht veel nepinschrijvingen.

"Een echte plaag"

Volgens de officiële inschrijvingscijfers bleef de Belgische automarkt vorig jaar zo goed als status-quo, op 486.065 stuks (-0,1%). Zonder de wagens die binnen een maand alweer worden uitgeschreven, dan oogt het plaatje minder fraai: dan klokt de automarkt af op 455.168 stuks oftewel een daling van 1,5% tegenover het jaar voordien, zo becijferde De Tijd.

 

Het grote aantal schrappingen (30.897 in 2013) doet vermoeden dat er meer aan de hand is dan het rechtzetten van een vergissing, stelt de zakenkrant: "Valse inschrijvingen zijn een echte plaag, zegt de sector al jaren. Sommige invoerders maken er een sport van om grote aantallen auto's in te schrijven en al na amper enkele dagen weer uit te schrijven."

 

Populaire trukendoos

Bij vier merken zijn er zelfs verdacht veel nepinschrijvingen: bij Hyundai gaat het om 18% van de ingeschreven auto's (bijna één op de vijf), bij Nissan en Renault gaat het om 23% en 24% (bijna één op de vier) en bij Fiat zelfs om 47% (bijna één op de twee dus!).

 

De nepinschrijvingen zijn een makkelijke manier om een verkooptarget te halen of om de populariteit van een merk artificieel op te krikken. "Renault bijvoorbeeld is op basis van de inschrijvingen het nummer twee, maar zakt achter Peugeot als de snelle uitschrijvingen worden weggefilterd", schrijft de krant.

 

Daarnaast zijn nepinschrijvingen ook een beproefd middel om van overstocks af te raken. De reeds ingeschreven wagens met enkele kilometers op de teller kunnen dan als bijna nieuw maar met korting verkocht worden, veelal aan buitenlandse traders.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.

Volvo bant vanaf 2019 klassieke motoren

05/07/2017

Het Zweedse automerk Volvo gaat vanaf 2019 enkel nog maar modellen op de markt brengen die een hybride of volledig elektrische motor hebben. De traditionele modellen zullen volledig verdwijnen.

Pop-up is marketingtool voor Suzuki

22/05/2017

Belevingsmarketing in de praktijk: samen met andere Japanse merken runt Suzuki in Antwerpen een pop-uplounge ter promotie van de nieuwe Swift. Zo brengen ze een stukje Tokio naar België.

Bestellen bij Starbucks kan nu ook via Ford-wagen

24/03/2017

Autobouwer Ford heeft bekend gemaakt dat chauffeurs die beschikken over een wagen met de SYNC3-stemtechnologie binnenkort ook rechtstreeks bestellingen kunnen plaatsen bij koffieketen Starbucks.

Back to top