Eerste winst voor Ford in Europa in drie jaar

Eerste winst voor Ford in Europa in drie jaar

Ford heeft voor het eerst in drie jaar winst gemaakt in Europa. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de autoconstructeur. Sterke resultaten in Azië en recordcijfers in Noord-Amerika maakten het plaatje compleet voor het Amerikaanse bedrijf.

 Kleine winst in Europa


In het tweede kwartaal had Ford een nettowinst van 1,3 miljard dollar (967 miljoen euro), zes procent meer dan een jaar geleden. De totale omzet daalde wel licht met 1 procent naar 37,4 miljard dollar (27,8 miljard euro). Ford wil voor het volledige jaar een winst voor belastingen halen van 7 tot 8 miljard dollar (5,2 tot 6 miljard euro). Vorig jaar was dat nog 8,6 miljard dollar (6,4 miljard euro).


In Europa maakte Ford een winst van 14 miljoen dollar (10,4 miljoen euro). Vorig jaar maakte het een verlies van 306 miljoen dollar (227,7 miljoen euro) in Europa, vooral vanwege hoge herstructureringskosten, zoals de sluiting van de fabriek in België.


Sterke verkoop in China


De Aziatische resultaten werden gedreven door een sterke verkoop in China, waar het verkoopvolume met 26 procent steeg. Ford heeft in China nu een marktaandeel van 4,6 procent. De winst voor belastingen in China steeg naar 159 miljoen dollar (118,3 miljoen euro).


Ook in Noord-Amerika, de grootste markt voor Ford, steeg de winst voor belastingen van 2,32 miljard dollar (1,73 miljard euro) naar 2,44 miljard dollar (1,82 miljard euro). Nochtans daalde zowel de omzet als het verkoopvolume, maar lagere prijzen voor onderdelen en materialen drukten de kosten.


Latijns-Amerika viel wel uit de toon in het tweede kwartaal. Daar moest Ford een verlies van 295 miljoen dollar (219 miljoen euro) slikken. Zowel een lagere verkoop als tegenvallende wisselkoersen waren daar oorzaak aan.

Tags: