Flinke omzet- en winstgroei voor D’Ieteren | RetailDetail

Flinke omzet- en winstgroei voor D’Ieteren

Flinke omzet- en winstgroei voor D’Ieteren

De Brusselse autogroep D'Ieteren, de invoerder van de merken van de VW-groep en het moederbedrijf van Belron, heeft de voorbije zes maanden goed gepresteerd. Met dank aan de autotak, want de beglazingsmarkt vertoont hier en daar barsten.

+8,6% omzet, +61,5% winst

D'Ieteren realiseerde in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 3,23 miljard euro, 8,6% meer dan in het eerste semester van 2014. In een eerder stabiele Belgische automarkt wist D'Ieteren zijn marktaandeel te behouden en zijn omzet met 5,4% op te drijven. Die sterke prestatie is te danken aan de vernieuwde Passat (foto), die populairder dan ooit is op de fleetmarkt.

 

Beglazingsdochter Belron dreef de omzet met 11,9% op, al is het gros daarvan (circa 10%) toe te schrijven aan positieve wisselkoerseffecten. Terwijl de groep marktaandeel won in de Verenigde Staten, mede dankzij een strenge winter, smolt de omzet in Europa met 3,4%. "Mensen rijden iets minder door de economische situatie, maar ook snelheidsbeperkingen en een betere conditie van de wegen spelen mee", aldus nog de CEO.

 

Samen met herstructureringen en besparingen heeft die mooie omzetgroei ook geleid tot een serieuze winstsprong: de courante winst voor belastingen ging liefst 61,5% hoger om af te klokken op 140 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 83,7 miljoen euro, ook al flink meer dan de 65,9 miljoen euro over dezelfde periode het jaar voordien.

 

Belron trekt zich terug uit China

D'Ieteren, dat voor 94,85% eigenaar is van Belron, kondigde ook aan dat het zijn autoruitenhersteller gaat terugtrekken uit China. Belron had er sinds 2009 via overnames een netwerk uitgebouwd van 39 vestigingen, maar sloot er daar eind december al 31 van. Nu gaan ook de laatste acht vestigingen in de drie resterende steden dicht.

 

Volgens Axel Miller vormt de geografische spreiding in het reusachtige land een rem: er zouden enorme investeringen nodig zijn om er voldoende schaalgrootte te kunnen realiseren, en dan nog is succes niet gegarandeerd, zo klonk het. In bedekte termen hekelde de topman ook de lokale zeden, van fraude over lokale herstellers die onder de marktprijs werken: "In zo'n markt willen wij niet spelen. Misschien zal er over 10 à 15 jaar wel potentieel zijn in China."

 

China is overigens niet het enige land waar de autobeglazingsmarkt barsten vertoont: ook in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland (waar het onlangs Autotaalglas overnam), Brazilië en Turkije is Belron volop aan het herstructureren om de rendabiliteit op te krikken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.