IBM: “Consument ziet autobezit niet meer als noodzaak” | RetailDetail

IBM: “Consument ziet autobezit niet meer als noodzaak”

IBM: “Consument ziet autobezit niet meer als noodzaak”

IBM heeft naar aanleiding van het Autosalon in Brussel een onderzoek uitgevoerd bij 16.000 mensen rond de evolutie van de auto in de komende tien jaar. Daaruit blijkt dat heel wat consumenten denken aan alternatieve vormen van autobezit.

Online verkoop geen taboe

Meer dan 42 procent van de ondervraagden zegt dat ze het geen noodzaak meer vinden om een auto volledig zelf te bezitten. Vooral consumenten die hun wagen niet intensief gebruiken, zien dit als een optie. Daarbij denkt 39 procent aan autodelen, 36 procent aan carpooling en 24 procent aan mede-eigendom.


Ook de online verkoop van auto's lijkt in de lift te zitten. 67 procent zegt nog steeds dat ze het belangrijk vinden om een auto bij een erkend dealer te kopen, maar steeds meer consumenten overwegen om hun auto online te kopen. Dat kan zowel bij erkende verkopers (46 procent) als bij online brokers (38 procent).


Zowel consumenten als autofabrikanten spreken zich positief uit over manieren om de klant zo vroeg mogelijk te betrekken bij het ontwerp van producten, om de rijervaring zo persoonlijk mogelijk te maken. Zo kan er gebruik gemaakt worden van crowdsourcing, designgames en -wedstrijden, of het gebruik van persoonlijke data om voertuigen aan te passen aan specifieke behoeften. 37 procent van de ondervraagden zegt geen problemen te hebben met het gebruik van persoonlijke data tijdens het ontwerpen van nieuwe voertuigen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.