Klappen voor D’Ieteren en VW op de beurs

Klappen voor D’Ieteren en VW op de beurs

Zowel het aandeel van invoerder D'Ieteren als dat van Volkswagen zelf hebben gisteren klappen gekregen op de beurs. De gevolgen van 'dieselgate' beginnen beide bedrijven nu echt wel parten te spelen.

Belgisch marktaandeel achteruit

Op de Brusselse beurs verloor het aandeel van D'Ieteren gisteren 6,88% na de publicatie van de officiële Febiac-cijfers. Terwijl de Belgische automarkt in december ijzersterk presteerde - er werden liefst een vijfde meer nieuwe wagens ingeschreven dan in december 2014 - steeg de verkoop van de VW-merken slechts met één luttel procentje. Daardoor zakte het marktaandeel van D'Ieteren van 24,6 naar 20,5%.

 

Bovendien speelde het merk Volkswagen zijn nummer 1-positie kwijt aan zijn grote Franse concurrent Renault. Het Duitse merk zag zijn verkoop met een kwart dalen als gevolg van het wereldwijde milieuschandaal en de beslissing van D'Ieteren om de verkoop een tijdlang op te schorten.

 

Ook zustermerk Seat deelt in de brokken: de verkoop zakte met liefst 30% in elkaar en het marktaandeel kromp van 2,5 naar nog amper 1,5%. Gelukkig konden Audi (+60%), Skoda (+45%) en Porsche (+60%) de meubelen wél redden.

 

Boete van ruim 18 miljard US dollar

Ook het aandeel van de Duitse autobouwer zelf kreeg gisteren een ferm oplawaai te verduren op de beurs van Frankfurt: VW ging er 5,51% onderuit. Aanleiding was de aankondiging van de Amerikaanse justitie dat er officieel klacht is ingediend tegen het concern, naar aanleiding van het dieselschandaal.

 

Daarbij hangt Volkswagen een boete van ruim 18 miljard dollar boven het hoofd. Het concern had daarvoor slechts 6,7 miljard euro opzij gelegd. Voeg daar nog de dalende verkoopcijfers bij VW verkocht bijna 5% minder auto's, terwijl concurrenten GM en Ford er respectievelijk 8% en 5% meer verkochten, en de onrust bij de aandeelhouders is meer dan begrijpelijk. Enig lichtpuntje voor VW: na de -15% in november klokte december af op een minderverkoop van 'maar' -9%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.

Volvo bant vanaf 2019 klassieke motoren

05/07/2017

Het Zweedse automerk Volvo gaat vanaf 2019 enkel nog maar modellen op de markt brengen die een hybride of volledig elektrische motor hebben. De traditionele modellen zullen volledig verdwijnen.

Back to top