Klappen voor D’Ieteren en VW op de beurs

Klappen voor D’Ieteren en VW op de beurs

Zowel het aandeel van invoerder D'Ieteren als dat van Volkswagen zelf hebben gisteren klappen gekregen op de beurs. De gevolgen van 'dieselgate' beginnen beide bedrijven nu echt wel parten te spelen.

Belgisch marktaandeel achteruit

Op de Brusselse beurs verloor het aandeel van D'Ieteren gisteren 6,88% na de publicatie van de officiële Febiac-cijfers. Terwijl de Belgische automarkt in december ijzersterk presteerde - er werden liefst een vijfde meer nieuwe wagens ingeschreven dan in december 2014 - steeg de verkoop van de VW-merken slechts met één luttel procentje. Daardoor zakte het marktaandeel van D'Ieteren van 24,6 naar 20,5%.

 

Bovendien speelde het merk Volkswagen zijn nummer 1-positie kwijt aan zijn grote Franse concurrent Renault. Het Duitse merk zag zijn verkoop met een kwart dalen als gevolg van het wereldwijde milieuschandaal en de beslissing van D'Ieteren om de verkoop een tijdlang op te schorten.

 

Ook zustermerk Seat deelt in de brokken: de verkoop zakte met liefst 30% in elkaar en het marktaandeel kromp van 2,5 naar nog amper 1,5%. Gelukkig konden Audi (+60%), Skoda (+45%) en Porsche (+60%) de meubelen wél redden.

 

Boete van ruim 18 miljard US dollar

Ook het aandeel van de Duitse autobouwer zelf kreeg gisteren een ferm oplawaai te verduren op de beurs van Frankfurt: VW ging er 5,51% onderuit. Aanleiding was de aankondiging van de Amerikaanse justitie dat er officieel klacht is ingediend tegen het concern, naar aanleiding van het dieselschandaal.

 

Daarbij hangt Volkswagen een boete van ruim 18 miljard dollar boven het hoofd. Het concern had daarvoor slechts 6,7 miljard euro opzij gelegd. Voeg daar nog de dalende verkoopcijfers bij VW verkocht bijna 5% minder auto's, terwijl concurrenten GM en Ford er respectievelijk 8% en 5% meer verkochten, en de onrust bij de aandeelhouders is meer dan begrijpelijk. Enig lichtpuntje voor VW: na de -15% in november klokte december af op een minderverkoop van 'maar' -9%.

Tags: