Legendarische Citroën-showroom aan de Champs-Elysées verkocht aan Qatar

Legendarische Citroën-showroom aan de Champs-Elysées verkocht aan Qatar
De befaamde Citoën-showroom aan de Parijse Avenue des Champs-Elysées, al sinds 1927 eigendom van het Franse automerk, is voor 77 miljoen euro verkocht aan een Qatarese investeerder. Dat gebeurde al vorig jaar, maar moederconcern PSA (Peugeot-Citroën) – dat het pand wel blijft huren – weigerde totnogtoe om de naam van de koper bekend te maken.

Alweer aan Qatar

Volgens persagentschap Reuters is de koper niemand minder dan de vroegere emir van Qatarsjeik Hamad ben Khalifa al Thani, die in juni van dit jaar werd opgevolgd door zijn zoon. De prestigieuze showroom werd ingeschreven in het persoonlijke investeringsfonds van de sjeik, met zetel in Nederland.

 

Qatar is en was de voorbije jaren zeer actief bij onze zuiderburen. De voorbije 10 jaar kochten de Qatari al voor een slordige 6 miljard euro aan residentieel vastgoed (onder meer luxehotels), retailvastgoed (zoals luxewarenhuis Le Printemps) en andere Franse "kroonjuwelen" (denk maar aan voetbalclub Paris Saint-Germain).

 

Logo als gevel

De Citroën-showroom – beter bekend als de C 42 (naar het huisnummer) – is een van de meest emblematische panden aan de Parijse Champs-Elysées.

 

Tot in 1984 fungeerde de showroom, van ver herkenbaar aan zijn gevel met architecturale verwijzingen naar het Citroën-logo, nog als een écht verkooppunt, maar sindsdien wordt het pand, met zijn fenomenale autodraailift over meerdere verdiepingen, vooral als tentoonstellingsruimte gebruikt door PSA. Het hele gebouw werd in 2007 nog gerenoveerd voor een bedrag van 13 miljoen euro.

 

PSA, dat al een tijdje in slechte papieren zit, deed vorig jaar trouwens voor alles samen bijna 2 miljard euro aan vastgoed van de hand.

Tags: