Nieuw wetsvoorstel limiteert openingstijden van veel tankstationshops

Nieuw wetsvoorstel limiteert openingstijden van veel tankstationshops
De Kamercommissie Bedrijfsleven heeft deze week het wetsvoorstel goedgekeurd dat de wet op de winkelopeningsuren vereenvoudigt. Als de voltallige Kamer zijn fiat geeft, moet er meteen ook een einde komen aan de rechtsonzekerheid van tankstations, die vorig jaar nog aanleiding had gegeven tot een aantal rechtzaken.

Minstens helft omzet uit hoofdactiviteit

De algemene regel is dat winkels om 20 uur de deur moeten sluiten en minstens één wekelijkse rustdag moeten naleven. Op die regel genieten onder meer benzinestations, dagbladwinkels, traiteurs en videozaken - de wet spreekt van "bijzonder type winkels" - een uitzondering, wat leidt tot oneerlijke concurrentie voor de reguliere handel.

 

Sommige uitbaters werden na klachten door de Economische Inspectie in gebreke gesteld, maar de onzekerheid bleef. Nu eens kregen ze gelijk van de rechter, dan weer niet, nog een andere keer weer wel - maar dan onder beperkende voorwaarden. Om een einde te stellen aan die rechtsonzekerheid keurde de Kamercommissie eind juni vorig jaar een wetsvoorstel goed, dat shops aan tankstations uitdrukkelijk toeliet om alle dagen 24 uur op 24 open te zijn.

 

Na veel lobbywerk van zelfstandigenorganisaties en overleg kwam er een compromis uit de bus. Het nieuwe wetsvoorstel stelt dat de betrokken winkels enkel en alleen kunnen genieten van een afwijking, indien ze kunnen bewijzen dat hun hoofdactiviteit - bijvoorbeeld de verkoop van benzine - minstens de helft van hun omzet genereert.

 

Handelaars tevreden

"Het bereikte compromis is een goede zaak, het winkelaanbod van dergelijke winkels blijft ook na 20 uur of op een zondag beperkt tot een 'depannage-aanbod' voor de consument en betekent geen onnodige concurrentie vor normale winkels," aldus Luc Ardies, Unizo-directeur distributie.

 

Ook Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen spreekt van een "goede zaak, want daardoor worden tankshops geen halve superettes die in oneerlijke concurrentie gaan met de 6.000 buurtwinkels in ons land die wél gehouden zijn aan de openingsuren." Het NSZ betreurt wel dat voorwaarden als het handhaven van een beperkt assortiment geschrapt worden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.

Volvo bant vanaf 2019 klassieke motoren

05/07/2017

Het Zweedse automerk Volvo gaat vanaf 2019 enkel nog maar modellen op de markt brengen die een hybride of volledig elektrische motor hebben. De traditionele modellen zullen volledig verdwijnen.

Pop-up is marketingtool voor Suzuki

22/05/2017

Belevingsmarketing in de praktijk: samen met andere Japanse merken runt Suzuki in Antwerpen een pop-uplounge ter promotie van de nieuwe Swift. Zo brengen ze een stukje Tokio naar België.

Bestellen bij Starbucks kan nu ook via Ford-wagen

24/03/2017

Autobouwer Ford heeft bekend gemaakt dat chauffeurs die beschikken over een wagen met de SYNC3-stemtechnologie binnenkort ook rechtstreeks bestellingen kunnen plaatsen bij koffieketen Starbucks.

Back to top