Nu ook ‘zware’ VW’s, Porsches en Audi’s met sjoemelsoftware | RetailDetail

Nu ook ‘zware’ VW’s, Porsches en Audi’s met sjoemelsoftware

Nu ook ‘zware’ VW’s, Porsches en Audi’s met sjoemelsoftware

De Amerikaanse en Canadese milieuwaakhonden hebben nu ook 'sjoemelsoftware' aangetroffen in luxemodellen van de Porsche Cayenne, de VW Touareg en een aantal zware Audi's. Het Volkswagen-concern ontkent echter en belooft zijn volle medewerking.

"Na 1 seconde al 9 keer boven de norm"

"Exact één seconde na het einde van de test wijzigt de software de parameters van de motor en begint die opnieuw als normaal stikstof uit te stoten. Daarmee wordt negen keer de norm in de VS overschreden", zo melden de Amerikaanse en Canadese milieu-autoriteiten.

 

Zij testten een aantal luxemodellen van VW, Porsche en Audi, uitgerust met een V6 drieliter dieselmotor. Daarbij horen de SUV-modellen Touareg (VW), Cayenne (Porsche) en Q5 (Audi), alsook de Audi A6 Quattro, Audi A7 Quattro, Audi A8 en Audi A8L. Volgens EPA, het agentschap dat in septemper het milieuschandaal bij Volkswagen aan het licht bracht, rijden er zo'n 10.000 auto's met dergelijke sjoemelsoftware rond. Ter vergelijking: in september ging het om 11 miljoen auto's wereldwijd.

 

Volkswagen ontkent vooralsnog de aantijgingen. Porsche, waarvan de naam voor het eerst opduikt in 'dieselgate', zegt kennis te hebben genomen van de beschuldigingen en onderzoekt de zaak.

 

Vooralsnog amper impact op verkoop

Gisteren maakte automobielfederatie Febiac de inschrijvingscijfers voor de maand oktober bekend, de eerste volledige maand sinds 'dieselgate'. De affaire heeft vooralsnog geen directe impact op de autoverkoop: die steeg voor de vijfde maand op rij (+3,6% tot 39.474). Voor heel 2015 werden er al 431.996 nieuwe auto's ingeschreven. Dat zijn er 1,8% meer dan in dezelfde 10 maanden een jaar eerder.

 

Ook de merken van de Volkswagen-groep hebben nog weinig last van 'dieselgate': VW zelf gaat wel 1,85% achteruit en moet de leidersplaats laten aan Renault, maar Audi en Skoda stegen respectievelijk met 14% en 7,1%. De Spaanse VW-dochter Seat blijft klappen krijgen: -32% nadat het vorig maand al 17,3% zakte.

 

Analisten wijzen er wel op dat de cijfers betrekking hebben op inschrijvingen. Doorgaans koopt de Belg zijn auto op bestelling, zodat er vaak enige tijd verloopt tussen aankoop en inschrijving. Het wordt voor VW en invoerder D'Ieteren bang uitkijken naar de volgende maanden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.