Q8 installeert zonnepanelen op 53 tankstations | RetailDetail

Q8 installeert zonnepanelen op 53 tankstations

Q8 installeert zonnepanelen op 53 tankstations

Nog voor het einde van het jaar zullen 53 Q8-tankstations uitgerust zijn met zonnepanelen. Daarmee is Kuwait Petroleum naar eigen zeggen het eerste netwerk in België dat zonnepanelen op zijn tankstations installeert.

Jaarlijks 115 ton CO2 minder

Gemiddeld verrijzen er op de daken van de Q8-tankstations 30 zonnepanelen, goed voor circa 6.000 kWh/jaar per station. Voor de hele groep betekent dit alvast een vermindering van zijn ecologische voetafdruk met 115 ton CO2 per jaar. Het bedrijf opteerde voor een "FlatFix Light"-opbouwsysteem. Zo moet niet worden geraakt aan de dakstructuur en blijft de dakstabiliteit gegarandeerd, kwestie van de veiligheid van de automobilisten niet in het gedrang te brengen.

Dubbele doelstelling

"Onze doelstelling is tweeërlei", zegt Bert Gillis, Retail Operaitons Manager van Kuwait Petroleum België. "Enerzijds willen wij, zoals elke milieubewuste onderneming, besparen op energie. Anderzijds willen wij de energie-efficiëntie in onze tankstations optimaliseren." Voor dat laatste nam Q8 eerder al een reeks initiatieven van zowel technische als conceptuele aard, zoals het invoeren van gesloten koelkasten en LED-verlichting in de shops. Ook adviseert het bedrijf klanten rond energiezuinig rijden.

1 tankstation op 10

Welke investering met het hele project gemoeid is, werd niet meegedeeld. De zonnepanelen worden door Solairco uit Rotselaar geïnstalleerd op bemande tankstations (Q8), onbemande (Q8 easy) en IDS-stations (International Diesel Services, speciaal voor de transportsector. Kuwait Petroleum baat momenteel ruim 360 bemande en 120 onbemande stations uit en nog eens een 40tal IDS-stations. Dat maakt, ruw gerekend, dat er tegen het einde van het jaar op één Q8-tankstation op de tien zonnepanelen zullen liggen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.