Q8 installeert zonnepanelen op 53 tankstations

Q8 installeert zonnepanelen op 53 tankstations

Nog voor het einde van het jaar zullen 53 Q8-tankstations uitgerust zijn met zonnepanelen. Daarmee is Kuwait Petroleum naar eigen zeggen het eerste netwerk in België dat zonnepanelen op zijn tankstations installeert.

Jaarlijks 115 ton CO2 minder

Gemiddeld verrijzen er op de daken van de Q8-tankstations 30 zonnepanelen, goed voor circa 6.000 kWh/jaar per station. Voor de hele groep betekent dit alvast een vermindering van zijn ecologische voetafdruk met 115 ton CO2 per jaar. Het bedrijf opteerde voor een "FlatFix Light"-opbouwsysteem. Zo moet niet worden geraakt aan de dakstructuur en blijft de dakstabiliteit gegarandeerd, kwestie van de veiligheid van de automobilisten niet in het gedrang te brengen.

Dubbele doelstelling

"Onze doelstelling is tweeërlei", zegt Bert Gillis, Retail Operaitons Manager van Kuwait Petroleum België. "Enerzijds willen wij, zoals elke milieubewuste onderneming, besparen op energie. Anderzijds willen wij de energie-efficiëntie in onze tankstations optimaliseren." Voor dat laatste nam Q8 eerder al een reeks initiatieven van zowel technische als conceptuele aard, zoals het invoeren van gesloten koelkasten en LED-verlichting in de shops. Ook adviseert het bedrijf klanten rond energiezuinig rijden.

1 tankstation op 10

Welke investering met het hele project gemoeid is, werd niet meegedeeld. De zonnepanelen worden door Solairco uit Rotselaar geïnstalleerd op bemande tankstations (Q8), onbemande (Q8 easy) en IDS-stations (International Diesel Services, speciaal voor de transportsector. Kuwait Petroleum baat momenteel ruim 360 bemande en 120 onbemande stations uit en nog eens een 40tal IDS-stations. Dat maakt, ruw gerekend, dat er tegen het einde van het jaar op één Q8-tankstation op de tien zonnepanelen zullen liggen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.

Volvo bant vanaf 2019 klassieke motoren

05/07/2017

Het Zweedse automerk Volvo gaat vanaf 2019 enkel nog maar modellen op de markt brengen die een hybride of volledig elektrische motor hebben. De traditionele modellen zullen volledig verdwijnen.

Pop-up is marketingtool voor Suzuki

22/05/2017

Belevingsmarketing in de praktijk: samen met andere Japanse merken runt Suzuki in Antwerpen een pop-uplounge ter promotie van de nieuwe Swift. Zo brengen ze een stukje Tokio naar België.

Bestellen bij Starbucks kan nu ook via Ford-wagen

24/03/2017

Autobouwer Ford heeft bekend gemaakt dat chauffeurs die beschikken over een wagen met de SYNC3-stemtechnologie binnenkort ook rechtstreeks bestellingen kunnen plaatsen bij koffieketen Starbucks.

Back to top