Recordaantal fietsen verkocht in ons land

Recordaantal fietsen verkocht in ons land

De fietsenverkoop heeft vorig jaar alle records gebroken. Liefst 436.000 fietsen bolden de winkels uit, een stijging met 7,5 procent. Met dank aan de elektrische fietsen en de dames.

Bijna evenveel fietsen als auto's verkocht in 2014

In 2014 hebben de fietsenhandelaars in ons land circa 436.000 exemplaren verkocht: een absoluut record en liefst 30.000 meer (+7,5%) dan in 2013. Zo blijkt uit een rondvraag bij 1.500 fietshandelaars in België door Velofollies, de grootste fietsbeurs van de Benelux. Daarmee moet de fietsenverkoop niet veel meer onderdoen voor de verkoop van auto's, want die bleef vorig jaar steken op een kleine 483.000 stuks.

 

 

Opvallend: "Damesfietsen zijn goed voor de helft van de groei", zegt Pieter Desmet, organisator van Velofollies, in Het Nieuwsblad. "Indrukwekkend als je weet dat van alle verkochte sportieve fietsen nu maar 5% echte damesmodellen zijn." Uit de rondvraag van Velofollies blijkt dat de stijging in het segment van de damesfietsen (7 procent) vorig jaar veel groter was dan die in het herensegment: +7% tegenover maar +2%.

 

E-bike snelste stijger

Opgesplitst naar type fiets is de elektrische fiets de snelste stijger: +33,9%. Dan volgen de mountainbikes (+12,4%) en de plooi- en ligfietsen (+11,9%). Ook de gewone stadsfiets en de racefiets stijgen nog met dubbele cijfers (+11,4% en + 10,6%). Bij kinderfietsen is er een stijging met 7,4%.

 

De enorme sprong vooruit van de elektrische fietsen is volgens Pieter Desmet ook in grote mate te danken aan de dames: "Niet alleen ouderen kopen een elektrische fiets. Ook dertigers en veertigers gebruiken de e-bike, vooral voor woon-werkverkeer. Uit ons onderzoek blijkt dat zes op de tien fietshandelaars aangeven dat ze meer elektrische fietsen aan vrouwen dan aan mannen verkopen. Dat zegt veel."

Tags: