Recordaantal fietsen verkocht in ons land | RetailDetail

Recordaantal fietsen verkocht in ons land

Recordaantal fietsen verkocht in ons land

De fietsenverkoop heeft vorig jaar alle records gebroken. Liefst 436.000 fietsen bolden de winkels uit, een stijging met 7,5 procent. Met dank aan de elektrische fietsen en de dames.

Bijna evenveel fietsen als auto's verkocht in 2014

In 2014 hebben de fietsenhandelaars in ons land circa 436.000 exemplaren verkocht: een absoluut record en liefst 30.000 meer (+7,5%) dan in 2013. Zo blijkt uit een rondvraag bij 1.500 fietshandelaars in België door Velofollies, de grootste fietsbeurs van de Benelux. Daarmee moet de fietsenverkoop niet veel meer onderdoen voor de verkoop van auto's, want die bleef vorig jaar steken op een kleine 483.000 stuks.

 

 

Opvallend: "Damesfietsen zijn goed voor de helft van de groei", zegt Pieter Desmet, organisator van Velofollies, in Het Nieuwsblad. "Indrukwekkend als je weet dat van alle verkochte sportieve fietsen nu maar 5% echte damesmodellen zijn." Uit de rondvraag van Velofollies blijkt dat de stijging in het segment van de damesfietsen (7 procent) vorig jaar veel groter was dan die in het herensegment: +7% tegenover maar +2%.

 

E-bike snelste stijger

Opgesplitst naar type fiets is de elektrische fiets de snelste stijger: +33,9%. Dan volgen de mountainbikes (+12,4%) en de plooi- en ligfietsen (+11,9%). Ook de gewone stadsfiets en de racefiets stijgen nog met dubbele cijfers (+11,4% en + 10,6%). Bij kinderfietsen is er een stijging met 7,4%.

 

De enorme sprong vooruit van de elektrische fietsen is volgens Pieter Desmet ook in grote mate te danken aan de dames: "Niet alleen ouderen kopen een elektrische fiets. Ook dertigers en veertigers gebruiken de e-bike, vooral voor woon-werkverkeer. Uit ons onderzoek blijkt dat zes op de tien fietshandelaars aangeven dat ze meer elektrische fietsen aan vrouwen dan aan mannen verkopen. Dat zegt veel."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.