Recordaantal fietsen verkocht in ons land

Recordaantal fietsen verkocht in ons land

De fietsenverkoop heeft vorig jaar alle records gebroken. Liefst 436.000 fietsen bolden de winkels uit, een stijging met 7,5 procent. Met dank aan de elektrische fietsen en de dames.

Bijna evenveel fietsen als auto's verkocht in 2014

In 2014 hebben de fietsenhandelaars in ons land circa 436.000 exemplaren verkocht: een absoluut record en liefst 30.000 meer (+7,5%) dan in 2013. Zo blijkt uit een rondvraag bij 1.500 fietshandelaars in België door Velofollies, de grootste fietsbeurs van de Benelux. Daarmee moet de fietsenverkoop niet veel meer onderdoen voor de verkoop van auto's, want die bleef vorig jaar steken op een kleine 483.000 stuks.

 

 

Opvallend: "Damesfietsen zijn goed voor de helft van de groei", zegt Pieter Desmet, organisator van Velofollies, in Het Nieuwsblad. "Indrukwekkend als je weet dat van alle verkochte sportieve fietsen nu maar 5% echte damesmodellen zijn." Uit de rondvraag van Velofollies blijkt dat de stijging in het segment van de damesfietsen (7 procent) vorig jaar veel groter was dan die in het herensegment: +7% tegenover maar +2%.

 

E-bike snelste stijger

Opgesplitst naar type fiets is de elektrische fiets de snelste stijger: +33,9%. Dan volgen de mountainbikes (+12,4%) en de plooi- en ligfietsen (+11,9%). Ook de gewone stadsfiets en de racefiets stijgen nog met dubbele cijfers (+11,4% en + 10,6%). Bij kinderfietsen is er een stijging met 7,4%.

 

De enorme sprong vooruit van de elektrische fietsen is volgens Pieter Desmet ook in grote mate te danken aan de dames: "Niet alleen ouderen kopen een elektrische fiets. Ook dertigers en veertigers gebruiken de e-bike, vooral voor woon-werkverkeer. Uit ons onderzoek blijkt dat zes op de tien fietshandelaars aangeven dat ze meer elektrische fietsen aan vrouwen dan aan mannen verkopen. Dat zegt veel."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.

Volvo bant vanaf 2019 klassieke motoren

05/07/2017

Het Zweedse automerk Volvo gaat vanaf 2019 enkel nog maar modellen op de markt brengen die een hybride of volledig elektrische motor hebben. De traditionele modellen zullen volledig verdwijnen.

Pop-up is marketingtool voor Suzuki

22/05/2017

Belevingsmarketing in de praktijk: samen met andere Japanse merken runt Suzuki in Antwerpen een pop-uplounge ter promotie van de nieuwe Swift. Zo brengen ze een stukje Tokio naar België.

Bestellen bij Starbucks kan nu ook via Ford-wagen

24/03/2017

Autobouwer Ford heeft bekend gemaakt dat chauffeurs die beschikken over een wagen met de SYNC3-stemtechnologie binnenkort ook rechtstreeks bestellingen kunnen plaatsen bij koffieketen Starbucks.

Back to top