Recordjaar voor Volkswagen, winstdaling bij D’Ieteren | RetailDetail

Recordjaar voor Volkswagen, winstdaling bij D’Ieteren

Recordjaar voor Volkswagen, winstdaling bij D’Ieteren

Terwijl het Duitse autoconcern Volkswagen recordcijfers neerzette in 2014, verging het de Belgische invoerder ervan, D'Ieteren, heel wat minder goed. De financiële topman houdt het voor bekeken en er komt een grondige reorganisatie van de eigen Car Centers.

Audi en Porsche stuwen Volkswagen-concern

Het Duitse autoconcern Volkswagen, Europa's grootste autobouwer, heeft in 2014 nieuwe records geboekt, vooral dankzij zijn winstgevende dochtermerken Audi en Porsche. De winst voor interest en belastingen kwam uit op 12,7 miljard euro (na belasting bleef daar 11,1 miljard euro van over), de omzet op 202,5 miljard euro. In beide gevallen gaat het om recordcijfers, aldus de autobouwer uit Wolfsburg.

 

Intussen vergaat het de Belgische invoerder van de Volkswagen-groep, D'Ieteren, minder goed. De Brusselse autodienstengroep kwam eind vorig jaar al met een winstwaarschuwing, die nu bevestigd werd in de definitieve jaarcijfers: de winst voor belastingen daalde meer dan 10% tot 157,2 miljoen euro, ondanks een omzetstijging met +1,3% tot 5,54 miljard euro.

 

Reorganisatie op til bij D'Ieteren

"Ondanks de harde concurrentie" kon de divisie D'Ieteren Auto haar marktaandeel en rendabiliteit verbeteren, al ging de verkoop wel lichtjes achteruit. D'Ieteren Auto is daarom van plan om haar distributienetwerk te herschikken: van de huidige twaalf Car Centers die de groep uitbaat, zullen er tegen 2018 nog maar zeven multimerkensites overblijven.

 

Bij de glasdivisie Belron - bij ons bekend van de Carglass-keten - kon de aanzienlijke stijging van de omzet in de Verenigde Staten (als gevolg van het extreme winterweer) de daling in Europa (als gevolg van de te zachte winter) maar gedeeltelijk compenseren. Om het tij te keren, sloot de groep onder meer de verlieslatende activiteit voor zware bedrijfsvoertuigen in Duitsland en werd een nieuw operationeel model in het Verenigd Koninkrijk opgestart.

 

D'Ieteren moet intussen ook op zoek naar een nieuwe financieel directeur. Huidig CFO Benoit Ghiot stopt in zijn functie op 31 maart. Of er een verband is met de mindere resultaten, is niet duidelijk: Ghiot zelf houdt het erop dat hij na 12 jaar bij D'Ieteren toe is aan een nieuwe uitdaging. Welke dat is, is nog niet bekend.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.