Regering wil properste bedrijfswagens minder belasten

Regering wil properste bedrijfswagens minder belasten

Staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet (CdH) heeft een plan klaar om de fiscaliteit van bedrijfswagens te herzien. Hij wil meer voordelen voor wagens met een lage of geen CO2-uitstoot en gaat tegelijk zwaar vervuilende wagens extra belasten.

Tot 150% aftrekbaar

De regering wil zo milieuvriendelijke wagens een extra fiscale boost geven. In het huidige systeem zijn bedrijfswagens die geen CO2 uitstoten 120% fiscaal aftrekbaar, wagens die minder dan 60 gram CO2 uitstoten 100%, maar als Wathelet zijn zin krijgt, wordt dat fiscale voordeel binnenkort opgetrokken tot 150% voor nulemissie en tot 120% voor auto's die maximaal 60 gram uitstoten.

 

Om de hele operatie budgetneutraal te houden, wil de staatssecretaris wel zwaarder vervuilende bedrijfsauto's meer belasten. De maatregel is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de noodlijdende autosector: hij moet ook eigenaars en vlootbeheerders aanzetten om vervuilende wagens sneller in te ruilen voor een properder exemplaar.

 

Elektrische wagens en auto's op aardgas

Tegelijk zal de nieuwe fiscaliteit de verkoop van elektrische wagens en auto's die op gecomprimeerd aardgas rijden (CNG) aanzwengelen. Die laatste stoten gemiddeld 12 tot 27 procent minder CO2 uit dan diesel- of benzinewagens,  maar gezien het hogere prijskaartje en vooral het gebrek aan tankstations die CNG verkopen, rijden er vandaag in ons land slechts 700 wagens op aardgas rond (vooral Volkswagens - zie foto); in Duitsland zouden dat er al 100.000 zijn.

 

Wathelet zou zijn plannen normaal gezien op 20 januari voorstellen op het voor de sector "zeer belangrijke" Autosalon van Brussel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.

Volvo bant vanaf 2019 klassieke motoren

05/07/2017

Het Zweedse automerk Volvo gaat vanaf 2019 enkel nog maar modellen op de markt brengen die een hybride of volledig elektrische motor hebben. De traditionele modellen zullen volledig verdwijnen.

Pop-up is marketingtool voor Suzuki

22/05/2017

Belevingsmarketing in de praktijk: samen met andere Japanse merken runt Suzuki in Antwerpen een pop-uplounge ter promotie van de nieuwe Swift. Zo brengen ze een stukje Tokio naar België.

Bestellen bij Starbucks kan nu ook via Ford-wagen

24/03/2017

Autobouwer Ford heeft bekend gemaakt dat chauffeurs die beschikken over een wagen met de SYNC3-stemtechnologie binnenkort ook rechtstreeks bestellingen kunnen plaatsen bij koffieketen Starbucks.

Back to top