Regering wil properste bedrijfswagens minder belasten | RetailDetail

Regering wil properste bedrijfswagens minder belasten

Regering wil properste bedrijfswagens minder belasten

Staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet (CdH) heeft een plan klaar om de fiscaliteit van bedrijfswagens te herzien. Hij wil meer voordelen voor wagens met een lage of geen CO2-uitstoot en gaat tegelijk zwaar vervuilende wagens extra belasten.

Tot 150% aftrekbaar

De regering wil zo milieuvriendelijke wagens een extra fiscale boost geven. In het huidige systeem zijn bedrijfswagens die geen CO2 uitstoten 120% fiscaal aftrekbaar, wagens die minder dan 60 gram CO2 uitstoten 100%, maar als Wathelet zijn zin krijgt, wordt dat fiscale voordeel binnenkort opgetrokken tot 150% voor nulemissie en tot 120% voor auto's die maximaal 60 gram uitstoten.

 

Om de hele operatie budgetneutraal te houden, wil de staatssecretaris wel zwaarder vervuilende bedrijfsauto's meer belasten. De maatregel is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de noodlijdende autosector: hij moet ook eigenaars en vlootbeheerders aanzetten om vervuilende wagens sneller in te ruilen voor een properder exemplaar.

 

Elektrische wagens en auto's op aardgas

Tegelijk zal de nieuwe fiscaliteit de verkoop van elektrische wagens en auto's die op gecomprimeerd aardgas rijden (CNG) aanzwengelen. Die laatste stoten gemiddeld 12 tot 27 procent minder CO2 uit dan diesel- of benzinewagens,  maar gezien het hogere prijskaartje en vooral het gebrek aan tankstations die CNG verkopen, rijden er vandaag in ons land slechts 700 wagens op aardgas rond (vooral Volkswagens - zie foto); in Duitsland zouden dat er al 100.000 zijn.

 

Wathelet zou zijn plannen normaal gezien op 20 januari voorstellen op het voor de sector "zeer belangrijke" Autosalon van Brussel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.