Regering wil properste bedrijfswagens minder belasten

Regering wil properste bedrijfswagens minder belasten

Staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet (CdH) heeft een plan klaar om de fiscaliteit van bedrijfswagens te herzien. Hij wil meer voordelen voor wagens met een lage of geen CO2-uitstoot en gaat tegelijk zwaar vervuilende wagens extra belasten.

Tot 150% aftrekbaar

De regering wil zo milieuvriendelijke wagens een extra fiscale boost geven. In het huidige systeem zijn bedrijfswagens die geen CO2 uitstoten 120% fiscaal aftrekbaar, wagens die minder dan 60 gram CO2 uitstoten 100%, maar als Wathelet zijn zin krijgt, wordt dat fiscale voordeel binnenkort opgetrokken tot 150% voor nulemissie en tot 120% voor auto's die maximaal 60 gram uitstoten.

 

Om de hele operatie budgetneutraal te houden, wil de staatssecretaris wel zwaarder vervuilende bedrijfsauto's meer belasten. De maatregel is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de noodlijdende autosector: hij moet ook eigenaars en vlootbeheerders aanzetten om vervuilende wagens sneller in te ruilen voor een properder exemplaar.

 

Elektrische wagens en auto's op aardgas

Tegelijk zal de nieuwe fiscaliteit de verkoop van elektrische wagens en auto's die op gecomprimeerd aardgas rijden (CNG) aanzwengelen. Die laatste stoten gemiddeld 12 tot 27 procent minder CO2 uit dan diesel- of benzinewagens,  maar gezien het hogere prijskaartje en vooral het gebrek aan tankstations die CNG verkopen, rijden er vandaag in ons land slechts 700 wagens op aardgas rond (vooral Volkswagens - zie foto); in Duitsland zouden dat er al 100.000 zijn.

 

Wathelet zou zijn plannen normaal gezien op 20 januari voorstellen op het voor de sector "zeer belangrijke" Autosalon van Brussel.

Tags: