Steeds meer jongeren willen geen auto | RetailDetail

Steeds meer jongeren willen geen auto

Steeds meer jongeren willen geen auto

Jongeren hechten steeds minder belang aan het bezit van een wagen: liefst 30 procent van de mensen die geboren is tussen 1977 en 1994 zegt geen plannen te hebben om de komende vijf jaar er een te kopen. Het autodelen zit wel in de lift.

Drie op de tien heeft geen koopplannen

Consultant Deloitte deed in 19 landen een onderzoek naar de plannen van jongeren om een auto te kopen. In België hoeft dat voor drie op de tien niet, vooral omdat de kosten ervan te hoog oplopen. Elders in Europa bedraagt de groep jongeren die geen eigen auto nastreeft 25%.

 

Volgens het meest recente huishoudbudget van de FOD Economie gaf een gezin in 2012 gemiddeld 4.207 euro per jaar uit voor zijn mobiliteit, dat is 1.760 euro per persoon. De aankoopkosten van een auto namen daarvan gemiddeld respectievelijk 1.732 en 725 euro voor hun rekening, de brandstofkosten stonden voor 1.217 per gezin en 509 euro per persoon.

 

De jongeren vinden het wel belangrijk over een auto te kunnen beschikken indien ze hem effectief nodig hebben: een autodeelorganisatie als Cambio telt reeds 19.000 klanten, onder wie heel wat jongeren. Vooral wie minder dan 10.000 km per jaar doet, vindt snel de weg naar het collectieve systeem.

 

Dat collectieve manifesteert zich overigens ook bij de fietsdeelsystemen: een bevraging van Gazet van Antwerpen leert dat met de Antwerpse deelfietsen Velo in september 50.000 ritten meer werden gedaan in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Villo in Brussel vestigde zelfs een record met gemiddeld 40.000 verhuringen per week. En ook de Blue-bikes, die aan 44 NMBS-stations staan, winnen aan populariteit: het aantal ritten met deze fietsen verdubbelde het afgelopen jaar naar ruim 62.000.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.