Sterke groei voor autosector in eerste helft 2016

Sterke groei voor autosector in eerste helft 2016

In de eerste helft van 2016 is de omzet van de auto- en motorsector met 7,5% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de sterkste groei in de eerste zes maanden van het jaar sinds 2011.

Toename ondernemersvertrouwen

De sterke groei werd ondersteund door alle deelbranches, maar de grootste groei was te vinden bij de bedrijfswagens: darvan werden er in de eerste helft van 2016 15% meer verkocht. De autoservicebedrijven zagen hun omzet met 8% stijgen, de grootste halfjaarlijkse sprong in veertien jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ook de verkoop van personenauto’s, de grootste markt binnen de autosector, ging met 7% omhoog. Dat is de hoogste omzetgroei sinds 2000.

 

Die positieve cijfers hebben ook hun effect op het ondernemersvertrouwen: dat stond aan het begin van het tweede kwartaal nog op -0,9, maar steeg sterk naar 4,0 bij de start van het derde kwartaal. Ondernemers zijn wel minder optimistisch over de omzetontwikkeling in het derde kwartaal.

 

Ook het aantal openstaande vacatures in de sector stijgt spectaculair. In het tweede kwartaal nam het aantal openstaande vacatures met 800 toe naar in totaal 2.600. Dat is het hoogste sinds het derde kwartaal van 2008.

Tags: