Topman Winterkorn moet stuur afgeven bij VW | RetailDetail

Topman Winterkorn moet stuur afgeven bij VW

Topman Winterkorn moet stuur afgeven bij VW

Topman Martin Winterkorn is dan toch opgestapt bij Volkswagen: zijn positie was onhoudbaar geworden toen bekendraakte dat het Duitse autoconcern de wereld had belazerd door metingen van de uitstoot van zijn dieselmotoren te vervalsen.

“In het belang van de onderneming”

Volkswagen rustte wereldwijd zeker elf miljoen dieselauto's uit met speciale software, die het mogelijk maakt te frauderen met de uitstoot. Ze zorgde er immers voor dat in laboratoriumtests minder schadelijke gassen werden opgemeten dan bij courant gebruik. Daardoor kwamen de Duitse auto's in een betere categorie terecht.

 

Na het uitlekken van de affaire probeerde Winterkorn nog zijn hachje te redden door de stellen dat hij van de zaak niets afwist, maar uiteindelijk besloot hij toch op te stappen “in het belang van de onderneming.” In de Verenigde Staten hangt Volkswagen nu een miljardenboete boven het hoofd en bovendien riskeert het bedrijf er "class actions" van consumenten die op basis van vervalste gegevens een auto hebben gekocht. Ook in de rest van de wereld zijn intussen onderzoeken gestart.

 

De hele affaire heeft ook de discussie op gang gebracht over de manier waarop de uitstoot wordt gemeten. Er is een behoorlijk verschil tussen de prestaties in laboratorium-omstandigheden en verkeersomstandigheden. Ook op Belgisch vlak komt er ongetwijfeld een discussie over de metinge: de autofiscaliteit is immers gebaseerd op de uitstootparameters.

 

Wie Winterkorn opvolgt aan het hoofd van Volkswagen is nog niet bekend: ten vroegste vrijdag valt daarover een beslissing.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.