Vakhandel verkocht vorig jaar ruim 400.000 fietsen | RetailDetail

Vakhandel verkocht vorig jaar ruim 400.000 fietsen

Vakhandel verkocht vorig jaar ruim 400.000 fietsen

In 2013 zijn dik 406.000 fietsen verkocht in de Belgische fietshandelszaken, met een steeds groeiend aantal damesfietsen en elektrische fietsen als sterkhouders. Het is voor het eerst dat de Belgische fietsbranche algemene cijfers bekendmaakte.

258 fietsen per fietswinkel

Een marktonderzoek bij de Belgische fietsvakhandels heeft aangetoond dat een fietswinkel in ons land gemiddeld 258 fietsen per jaar verkoopt. "Na extrapolatie besluiten we dat 2013 goed was voor 406.092 verkochte fietsen via de fietsvakhandel, dus exclusief de verkopen via grootwarenhuizen en via internet", luidt het. De vakhandel verkoopt naar schatting zo'n 70% van alle fietsen.

 

Tegenover 2012 geven de meer dan 300 respondenten aan dat de fietsverkoop in de detailhandel met 4,4% is gestegen. Daarvoor danken ze onder andere de elektrische fiets, die vorig jaar voor een flinke meerverkoop zorgde en de op één na populairste fiets was (na de stadsfiets, maar vóór de racefiets of de mountainbike). De handel verwacht trouwens dat de e-bike ook dit jaar dé verkoopstopper wordt.

 

Damesfietsen zijn goed voor ruim de helft van alle verkopen (56%), met - opvallend - een groeiende vraag naar racefietsen. "Vrouwen vinden stilaan de weg vanuit de fitnessruimte naar het fietsen in open lucht en bovendien richten meer en meer fietsenhandelaars in hun showroom ook een afzonderlijke dameshoek in", klinkt het.

 

Al die resultaten komen uit een digitale enquête bij 1.574 Belgische fietshandelaars door de organisatoren van fietsbeurs Velofollies, die van 17 tot en met 19 januari in Kortrijk Xpo plaats vindt . Met een responsgraad van meer dan 21% leveren de resultaten van deze peiling volgens de organisatie een aantal representatieve gegevens op.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.