Vakhandel verkocht vorig jaar ruim 400.000 fietsen

Vakhandel verkocht vorig jaar ruim 400.000 fietsen

In 2013 zijn dik 406.000 fietsen verkocht in de Belgische fietshandelszaken, met een steeds groeiend aantal damesfietsen en elektrische fietsen als sterkhouders. Het is voor het eerst dat de Belgische fietsbranche algemene cijfers bekendmaakte.

258 fietsen per fietswinkel

Een marktonderzoek bij de Belgische fietsvakhandels heeft aangetoond dat een fietswinkel in ons land gemiddeld 258 fietsen per jaar verkoopt. "Na extrapolatie besluiten we dat 2013 goed was voor 406.092 verkochte fietsen via de fietsvakhandel, dus exclusief de verkopen via grootwarenhuizen en via internet", luidt het. De vakhandel verkoopt naar schatting zo'n 70% van alle fietsen.

 

Tegenover 2012 geven de meer dan 300 respondenten aan dat de fietsverkoop in de detailhandel met 4,4% is gestegen. Daarvoor danken ze onder andere de elektrische fiets, die vorig jaar voor een flinke meerverkoop zorgde en de op één na populairste fiets was (na de stadsfiets, maar vóór de racefiets of de mountainbike). De handel verwacht trouwens dat de e-bike ook dit jaar dé verkoopstopper wordt.

 

Damesfietsen zijn goed voor ruim de helft van alle verkopen (56%), met - opvallend - een groeiende vraag naar racefietsen. "Vrouwen vinden stilaan de weg vanuit de fitnessruimte naar het fietsen in open lucht en bovendien richten meer en meer fietsenhandelaars in hun showroom ook een afzonderlijke dameshoek in", klinkt het.

 

Al die resultaten komen uit een digitale enquête bij 1.574 Belgische fietshandelaars door de organisatoren van fietsbeurs Velofollies, die van 17 tot en met 19 januari in Kortrijk Xpo plaats vindt . Met een responsgraad van meer dan 21% leveren de resultaten van deze peiling volgens de organisatie een aantal representatieve gegevens op.

Tags: