Volkswagen opnieuw grootste automaker | RetailDetail

Volkswagen opnieuw grootste automaker

Volkswagen opnieuw grootste automaker

Autobouwer Volkswagen heeft zijn grote concurrent Toyota van de troon gestoten en heeft voor het eerst in vier jaar opnieuw het meeste wagens verkocht. Dat is opvallend in de nasleep van het schandaal met de sjoemelsoftware.

Grotere groei bij Volkswagen

Volkswagen verkocht in 2016 10,3 miljoen auto’s, 3,8% meer dan een jaar eerder. Het Japanse Toyota strandde op slechts 10,2 miljoen wagens, een groei van amper 0,2%. Volkswagen profiteerde vooral sterk van een groeiende vraag in China, terwijl Toyota het moeilijk heeft op de Amerikaanse markt. China is Volkswagens grootste markt met bijna 39% van de wereldwijde verkopen, maar dit jaar loopt er wel een gunstige belastingregeling af voor Volkswagen.

 

Daarnaast moeten beide merken rekening houden met de grillen van president Donald Trump, die hoge importtaksen wil invoeren voor producten uit het buitenland. Dat zou vooral voor Toyota, waar de Verenigde Staten een belangrijke markt is, een probleem kunnen vormen.

 

De koppositie van Volkswagen is het laatste wapenfeit van Martin Winterkorn, de topman die onlangs opstapte bij het bedrijf in de nasleep van het dieselschandaal. Hij besloot tien jaar geleden om zwaar in te zetten op de verkoop in China en de verdere uitbouw van de merken Audi en Porsche. Die strategie werpt duidelijk zijn vruchten af.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Steinhoff in de problemen - en in de uitverkoop?

05/07/2018

Steinhoff, na Ikea het grootste woonwinkelbedrijf ter wereld, heeft dringend geld nodig om een faillissement te vermijden. Een van de concrete pistes is de verkoop van zijn succesvolle keten van kleding en huishoudartikelen Pepco.

Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Eigenaars C&A denken aan verkoop aan Chinese investeerders

15/01/2018

De Nederlandse familie Brenninkmeijer bekijkt volgens het Duitse weekblad Der Spiegel de mogelijkheid om kledingketen C&A van de hand te doen. Daarbij komt het bedrijf mogelijk in Chinese handen.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.