Vrachtwagenfabrikanten krijgen recordboete voor kartelvorming | RetailDetail

Vrachtwagenfabrikanten krijgen recordboete voor kartelvorming

Vrachtwagenfabrikanten krijgen recordboete voor kartelvorming

De Europese Commissie heeft Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF een recordboete gegeven van 2,93 miljard euro, omdat ze maar liefst veertien jaar lang onderlinge prijsafspraken hebben gemaakt.

Drie maanden om te betalen

Ook MAN werd veroordeeld door de Europese Commissie, maar dat bedrijf komt als klokkenluider weg zonder boete. Tussen 1997 en 2011 hebben de fabrikanten, die samen goed zijn voor negentig procent van de middelzware en zware vrachtwagens die in Europa gebouwd worden, illegale afspraken gemaakt over prijsstijgingen, de timing voor de invoering van nieuwe uitstoottechnologie en het doorrekenen van die kosten aan de klanten.

 

"Het is niet aanvaardbaar dat deze producenten een kartel vormden in plaats van elkaar te beconcurreren. De strijd tegen kartels blijft een van onze prioriteiten", verklaarde eurocommissaris voor concurrentie Margrethe Vestager. "De fabrikanten hebben drie maanden om hun boete te betalen. Die gaat naar het EU-budget, waardoor lidstaten iets minder zullen moeten bijdragen."

 

Het grootste deel van de boete is voor Daimler, dat meer dan een miljard euro moet betalen. De totale boete is de grootste kartelboete ooit en is dubbel zo hoog als het vorige record.

 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Europese plastictaks voegt weinig toe"

03/05/2018

Ook Europa doet nu zijn duit in het zakje om de plasticberg te verkleinen, al hoopt het met zijn belasting op verpakkingsplastic ook het eigen budget op te krikken. In België kan het voorstel alvast op weinig enthousiasme rekenen.

Twijfels over verbod op oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen

12/04/2018

De Europese Commissie bindt de strijd aan met een hele reeks oneerlijke handelspraktijken zodat landbouwers en kmo’s meer zekerheid krijgen, maar handelsorganisatie EuroCommerce is niet overtuigd: “De landbouwer zal hierdoor geen cent meer verdienen.”

“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”

29/03/2018

Over de afgelopen zes jaar heeft Ikea ruim een miljard euro te veel afgetrokken van de belastingen, zo blijkt uit de voorlopige conclusie van de Europese Commissie. Die startte een onderzoek naar een deal die de keten sloot met de Nederlandse fiscus.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer

18/12/2017

De Europese Commissie heeft een officieel onderzoek geopend naar de belastingconstructies van de Zweedse woonketen Ikea. Die heeft een hoofdzetel in Nederland, maar laat de winsten ook circuleren naar Liechtenstein en Luxemburg.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.