Vrachtwagenfabrikanten krijgen recordboete voor kartelvorming | RetailDetail

Vrachtwagenfabrikanten krijgen recordboete voor kartelvorming

Vrachtwagenfabrikanten krijgen recordboete voor kartelvorming

De Europese Commissie heeft Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF een recordboete gegeven van 2,93 miljard euro, omdat ze maar liefst veertien jaar lang onderlinge prijsafspraken hebben gemaakt.

Drie maanden om te betalen

Ook MAN werd veroordeeld door de Europese Commissie, maar dat bedrijf komt als klokkenluider weg zonder boete. Tussen 1997 en 2011 hebben de fabrikanten, die samen goed zijn voor negentig procent van de middelzware en zware vrachtwagens die in Europa gebouwd worden, illegale afspraken gemaakt over prijsstijgingen, de timing voor de invoering van nieuwe uitstoottechnologie en het doorrekenen van die kosten aan de klanten.

 

"Het is niet aanvaardbaar dat deze producenten een kartel vormden in plaats van elkaar te beconcurreren. De strijd tegen kartels blijft een van onze prioriteiten", verklaarde eurocommissaris voor concurrentie Margrethe Vestager. "De fabrikanten hebben drie maanden om hun boete te betalen. Die gaat naar het EU-budget, waardoor lidstaten iets minder zullen moeten bijdragen."

 

Het grootste deel van de boete is voor Daimler, dat meer dan een miljard euro moet betalen. De totale boete is de grootste kartelboete ooit en is dubbel zo hoog als het vorige record.

 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Europa verklaart wegwerpplastic de oorlog

29/05/2018

Plastic rietjes, wattenstaafjes en ballonstokken zijn bij de eerste slachtoffers in de strijd die de Europese Commissie aanbindt tegen wegwerpplastic. De grootste vervuilers worden verboden.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

"Europese plastictaks voegt weinig toe"

03/05/2018

Ook Europa doet nu zijn duit in het zakje om de plasticberg te verkleinen, al hoopt het met zijn belasting op verpakkingsplastic ook het eigen budget op te krikken. In België kan het voorstel alvast op weinig enthousiasme rekenen.

Twijfels over verbod op oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen

12/04/2018

De Europese Commissie bindt de strijd aan met een hele reeks oneerlijke handelspraktijken zodat landbouwers en kmo’s meer zekerheid krijgen, maar handelsorganisatie EuroCommerce is niet overtuigd: “De landbouwer zal hierdoor geen cent meer verdienen.”