Vrijdag "klantvriendelijke" staking bij Texaco

Vrijdag "klantvriendelijke" staking bij Texaco

De vakbonden bij Coco Belgium, uitbater van Texaco-stations, -shops en -wegrestaurants in ons land, gaan vrijdag staken uit protest tegen de hoge werkdruk en het personeelstekort. Al moeten automobilisten zich niet al te veel zorgen maken: de staking wordt "klantvriendelijk".

Stations staan te koop

Verschillende shops en restaurants bij Texaco-stations zullen vrijdag wellicht dicht zijn, zegt Pol Schats van de christelijke bediendevakbond LBC aan Belga. Het zwaartepunt ligt daarbij bij de snelwegstations.

 

"De directie heeft uitsluitend oog voor het zakencijfer en dan is de Belgische arbeidswetgeving over de arbeidsduur, de tijdsregistratie en het eerbiedigen van collectieve arbeidsovereenkomsten een uiterst vervelende bijkomstigheid", klinkt het bij de vakbonden. "De Texaco-tankstations staan te koop en de bruid moet aantrekkelijk ogen", maar het personeel betaalt volgens Schats "een ondraaglijke prijs". 

 

"Klantvriendelijke" staking

De vakbonden hebben na ultiem overleg met de directie woensdag beslist om een verzoeningsvergadering te vragen. Er is een stakingsaanzegging voor het voltallige personeel, maar mogelijk zullen er vrijdag wel werkwilligen zijn. Het bedrijf werkt immers met veel tijdelijke krachten en die nemen volgens de LBC-vakbondsman "liever geen risico's".

 

Toch is het niet de bedoeling de klanten te gijzelen. De bonden organiseren namelijk een "klantvriendelijke staking": klanten zullen worden geholpen bij het tanken en samen met een pamflet een gratis kop koffie krijgen. "Het is een actie voor meer en betere service", aldus nog Pol Schats.

 

Tenzij het alsnog tot een verzoening komt, start de staking vrijdagochtend vanaf 6.00 uur. Er werken volgens de vakbonden ongeveer 500 mensen bij de Texaco-uitbater.

Tags: