VW geeft fraude met elf miljoen auto's toe

VW geeft fraude met elf miljoen auto's toe

De Duitse autobouwer Volkswagen geeft toe dat er wereldwijd 11 miljoen auto's zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijkse verkeer.

Geen 482.000 maar 11 miljoen auto's

Gisteren ging het om 482.000 auto's, alleen in de Verenigde Staten, maar vandaag geeft Volkswagen toe dat wereldwijd liefst 11 miljoen auto's van diverse merken van het concern werden uitgerust met de 'sjoemelsoftware'. Het gaat telkens om dieselmotoren van het Type EA 189.

 

In een persbericht eerder op de dag zegt het bedrijf 'op volle snelheid' te werken om de 'onregelmatigheden' uit te klaren en de afwijkingen uit de wereld te helpen. Het concern stelt ook dat de nieuwe diesels van de groep voldoen aan de wettelijke milieuverplichtingen.

 

6,5 miljard euro provisie

Om de kosten voor het milieuschandaal te dekken en het vertrouwen van de klanten terug te winnen, legt Volkswagen in het derde kwartaal alvast een provisie aan van 6,5 miljard euro. Zo nodig wordt dat bedrag aangepast, klinkt het nog in het persbericht.

 

Door die provisie zullen de resultaten over heel 2015 uiteraard heel wat lager uitvallen dan voorzien, en de gevolgen bleven niet uit: nadat het aandeel gisteren al zo'n 18% aan waarde inboette, donderde Volkswagen vandaag nog eens zo'n 20% omlaag. Intussen gonst het ook van de geruchten dat VW-topman Martin Winterkorn vrijdag zou moeten opstappen; dat hebben ingewijden gemeld aan de Duitse krant Tagesspiegel.

 

Het hele schandaal straalt ook af op de andere autoaandelen, want onder andere milieugroeperingen en consumentenorganisaties vermoeden al langer dat de autoconstructeurs op deze manier frauderen. Na Duitsland eist nu ook Frankrijk een grondige doorlichting van de autosector in heel Europa en intussen zijn ook Zuid-Korea en Australië met een onderzoek gestart.

Tags: