VW geeft fraude met elf miljoen auto's toe | RetailDetail

VW geeft fraude met elf miljoen auto's toe

VW geeft fraude met elf miljoen auto's toe

De Duitse autobouwer Volkswagen geeft toe dat er wereldwijd 11 miljoen auto's zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijkse verkeer.

Geen 482.000 maar 11 miljoen auto's

Gisteren ging het om 482.000 auto's, alleen in de Verenigde Staten, maar vandaag geeft Volkswagen toe dat wereldwijd liefst 11 miljoen auto's van diverse merken van het concern werden uitgerust met de 'sjoemelsoftware'. Het gaat telkens om dieselmotoren van het Type EA 189.

 

In een persbericht eerder op de dag zegt het bedrijf 'op volle snelheid' te werken om de 'onregelmatigheden' uit te klaren en de afwijkingen uit de wereld te helpen. Het concern stelt ook dat de nieuwe diesels van de groep voldoen aan de wettelijke milieuverplichtingen.

 

6,5 miljard euro provisie

Om de kosten voor het milieuschandaal te dekken en het vertrouwen van de klanten terug te winnen, legt Volkswagen in het derde kwartaal alvast een provisie aan van 6,5 miljard euro. Zo nodig wordt dat bedrag aangepast, klinkt het nog in het persbericht.

 

Door die provisie zullen de resultaten over heel 2015 uiteraard heel wat lager uitvallen dan voorzien, en de gevolgen bleven niet uit: nadat het aandeel gisteren al zo'n 18% aan waarde inboette, donderde Volkswagen vandaag nog eens zo'n 20% omlaag. Intussen gonst het ook van de geruchten dat VW-topman Martin Winterkorn vrijdag zou moeten opstappen; dat hebben ingewijden gemeld aan de Duitse krant Tagesspiegel.

 

Het hele schandaal straalt ook af op de andere autoaandelen, want onder andere milieugroeperingen en consumentenorganisaties vermoeden al langer dat de autoconstructeurs op deze manier frauderen. Na Duitsland eist nu ook Frankrijk een grondige doorlichting van de autosector in heel Europa en intussen zijn ook Zuid-Korea en Australië met een onderzoek gestart.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

KMO Carrièreprijs voor Michel Permeke

18/12/2017

Autoretailer Michel Permeke ontvangt op 26 januari de KMO Carrièreprijs tijdens De Nacht van de KMO. Hij leidt al 37 jaar het autobedrijf Permeke Motors en is ook medeoprichter van sigarenzaak La Casa del Habano.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Mercedes verkoopt aantal Belgische garages

20/07/2017

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz gaat een tiental garages in België en Luxemburg verkopen. Momenteel baat het zelf 14 verkooppunten uit in België, daarvan zullen er vijf verkocht worden. In Luxemburg wordt gezocht naar een overnemer voor vijf garages.