Wegrestaurants "Café Bonjour" van Total worden Lunch Gardens

Wegrestaurants "Café Bonjour" van Total worden Lunch Gardens

Lunch Garden heeft een overeenkomst ondertekend met Total om zelfbedieningsrestaurants te openen bij een tiental tankstations in België. De eigen wegrestaurants van Total, Café Bonjour, worden daarbij stelselmatig omgevormd tot Lunch Gardens. Het nieuws laat bij de socialistische vakbond een wat zure nasmaak achter.

"Café Bonjour" wordt Lunch Garden

Lunch Garden kan dankzij de overeenkomst zijn netwerk van wegrestaurants uitbreiden met een tiental vestigingen, onder meer in Jabbeke, Tessenderlo en Waarloos. Total heeft al een reeks eigen restaurants onder de naam ‘Café Bonjour’, maar die zullen de komende maanden geleidelijk aan worden omgebouwd tot zelfbedieningszaken onder Lunch Garden-vlag.

 

Lunch Garden serveert naar eigen zeggen zeventien miljoen maaltijden per jaar in zijn 61 restaurants en haalde vorig jaar een omzet van circa honderd miljoen euro. Het aanbod in de wegrestaurants zou wel iets minder uitgebreid worden dan in de traditionele Lunch Gardens.

 

"Geld voor nieuwe restaurants betekent geld voor personeel"

Het nieuws van de uitbreiding en vooral dan de uitlating van hoofdaandeelhouder H2 Equity Partners dat "de rendabiliteit van de restaurants redelijk" is, bezorgt de socialistische vakbond enkele zure oprispingen. In een communiqué wijst BBTK erop dat Lunch Garden in 2009 nog "in erg moeilijk vaarwater" zat en dat de keten daarbij "minstens deels recht gehouden [werd] door belangrijke inspanningen die het personeel leverde op vlak van loon en flexibiliteit."

 

Nu de relancestrategie werkt en er zelfs ruimte is voor uitbreiding, mag er volgens de vakbond "dan ook opnieuw gesproken worden over de werkomstandigheden van het personeel." Op 9 oktober eerstkomende is er bij Lunch Garden alvast overleg gepland met de directie. 

 

Lunch Garden, ooit eigendom van GB, opereert vandaag als een zelfstandig horecabedrijf. De meeste aandelen zijn in handen van het Nederlandse investeringsfonds H2 Equity Partners.

Tags: