Waarom zelfs de telecomsector zweert bij multichannel | RetailDetail

Waarom zelfs de telecomsector zweert bij multichannel

Waarom zelfs de telecomsector zweert bij multichannel

De beeldbuis is lange tijd het mediakanaal bij uitstek geweest, maar ook de telecomindustrie moet zich vandaag aanpassen aan de nieuwe, digitale consument en de veelheid aan kanalen die de kop opduiken. Telenet doet dat door resoluut voor multichannel te kiezen; een keuze die zich moet vertalen in alle aspecten van de bedrijfsvoering, legt Telenet-CCO Patrick Vincent op 25 april uit op RetailDetail precongres “E-commerce: why switch?”.

In gesprek met de consument

Ook voor de telecomaanbieders komen er steeds meer kanalen bij, en dan gaat het heus niet alleen over het internet, meent Patrick Vincent: “Behalve de grote impact van de online kanalen (uiterst belangrijk voor webcare, informatie en tegenwoordig ook de verkoop) is er ook de grote rol die sociale media vandaag spelen. Specifiek voor ons zijn er bovendien nog de bijkomende ‘t-kanalen’: televisie, streaming, enzovoorts.”

 

De eerste grote verschuiving die Telenet daardoor ziet, is één die voor alle B2C-bedrijven uiterst herkenbaar is: de consument heeft veel gemakkelijker toegang tot informatie dan vroeger. De andere kant van de medaille is dan dat de consument ook altijd en overal zijn mening kwijt kan en klachten kan ventileren. “Het risico dat je de controle verliest, is voortdurend hoog”, aldus Patrick Vincent.

 

Bedrijven moeten daarom steeds paraat staan. Zo heeft Telenet concreet de SNAP-strategie uitgewerkt, waarbij via verschillende kanalen – zoals blogs, Twitter en Facebook – de dialoog met de consument wordt aangegaan: “Wij willen constant in gesprek zijn met de klanten. Ook als het gaat over innovaties vragen we actief de meningen van onze klanten en luisteren we naar hun opinies of ideeën.”

 

“De juiste kanalenmix drukt de kosten”

Het is weliswaar een uitdaging om in het huidige klimaat, waarin aandeelhouders begrijpelijke druk leggen om resultaten te zien en kosten te beheren, te investeren in langetermijnprojecten als sociale media en multichannel, geeft de CCO grif toe. “De eigenlijke uitdaging is om een evenwicht te vinden tussen kostenbeheer en constante kwalitatieve verbetering. De sleutel is een zodanige mix kanalen te ontwikkelen dat het je helpt om kosten te drukken, want dat is precies wat een goede mengeling van kanalen doet.”

 

Het resultaat? Klanttevredenheid: “Sinds we een paar jaar geleden zijn beginnen inzetten op een multichannelstrategie, is de klanttevredenheid aanzienlijk verbeterd”, observeert Vincent tevreden. “We ontwikkelen Telenet daarom ook meer en meer tot een multichannelspeler.”

 

Men verwacht het misschien niet, maar voor Telenet is het online kanaal naar eigen zeggen ontzettend belangrijk: “Het internet is cruciaal om aan conversation management te doen. Het is voor ons een uitgelezen medium om service te bieden en een vertrouwensrelatie met de klant op te bouwen.”

 

Service in de winkel: bedien jezelf online

Nochtans heeft het telecombedrijf recent flink geïnvesteerd in een nieuw winkelconcept. Heeft het voor Telenet überhaupt nog zin om fysieke winkels te hebben? “Toch wel, je mag het aantal kanalen zeker niet reduceren. Er zijn verschillende types klanten: de ene wil face-to-face contact, de ander belt veel liever naar een callcenter. Daar moet je rekening mee blijven houden”, meent Patrick Vincent.

 

Wel moet in de hedendaagse multichannelomgeving de invulling van elk kanaal misschien een beetje worden aangepast. Zo is het nieuwe Smart-winkelconcept van Telenet een combinatie van offline en online binnen de winkelmuren zelf. Klanten kunnen er via internetzuilen en -schermen rechtstreeks in contact komen met de experten van het servicecenter voor al hun vragen, terwijl winkelmedewerkers er zijn om de klanten op te vangen en verkopen te sluiten. De invulling van de ‘bricks & mortar’-winkel is op die manier volgens Vincent vooral salesgericht.

 

Het Smart-concept is bovendien een handige manier om zowel tegemoet te komen aan als in te gaan tegen ‘showrooming’. “De winkel wordt meer en meer een vitrine, dat is gewoon een feit. Consumenten gaan producten bekijken in de winkel en achteraf vergelijken ze prijzen. Niemand blijft daarvan gespaard, zelfs de modebranche – de sector die dacht er aan te zullen ontsnappen – niet."

 

Retailers zitten vastgeroest in de ‘jaren stillekes’

Wat het advies van de CCO aan andere retailers dan is? “Als je nu de ‘switch’ nog niet hebt gemaakt, is het te laat. Je moet een site hebben, je moet je data gebruiken en je moet het digitale tijdperk betreden. Heel veel retailers lijken te zijn blijven plakken in ‘de jaren stillekes’, maar het is echt al vijf na twaalf, hoor.”

 

Concreet raadt de commercieel directeur aan informatie over het merk of de winkel op de winkelvloer te halen, zoals door middel van wifizones binnen de shop. Ook roept Patrick Vincent collega’s op nieuw talent (“e-talent”) aan te trekken: “Retailers hadden tot nu toe verkopers nodig. Zo simpel was het. Vandaag zouden ze beter ook eens een socialemedia-expert aannemen. De nieuwe realiteit vergt nieuwe functies en nieuwe vaardigheden.”

 

Verder doet het de topman pijn om te zien dat zo weinig bedrijven aan ‘business intelligence’ doen. Er is immers heel veel data voorhanden en het is zonde om die niet te gebruiken: “Uit je eigen gegevens kun je ontzettend veel leren over je klanten,” meent Patrick Vincent.

 

Tot slot wijst hij op het enorme belang van ‘branding’: “Men spreekt online voortdurend over je. Doe er dan ook iets mee. Als mensen je vertrouwen, kopen ze. En het is heus niet zo dat ze alleen het goedkoopste willen: de consument is wel bereid om wat meer te betalen voor premium-service.”

 

 

 

‘E-commerce: why switch?’ is een voorprogramma tijdens het Retaildetail Congres van donderdag 25 april in San Marco Village in Schelle. Het volledige programma vindt u hier, inschrijven kan via www.retaildetailcongres.be.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Waarom marktplaatsen vandaag én morgen de place to be zijn

05/04/2018

Marktplaatsen boomen wereldwijd, maar springen de Belgische bedrijven wel mee op de kar? Nog veel te weinig, zo vindt Mike Boon van Kinderenkoning en eWINGS. Wat de voordelen ervan zijn, dat vertelt hij binnenkort op het RetailDetail Congress.

Het afscheidsinterview van Barbara Torfs bij Schoenen Torfs

20/04/2017

Barbara Torfs, de drijvende kracht achter de marketing en e-commerce bij Schoenen Torfs, geeft haar carrière een andere wending en verlaat daarom het familiebedrijf. “Ik mag dan af en toe de knuppel in het hoenderhok gegooid hebben, ik kreeg altijd het vertrouwen", vertelt ze.

“Winkelen moet gestript worden van alle waardeloze momenten”

20/03/2017

De keuze waar retailers vandaag voor staan, is simpel: ofwel versnel je de winkelervaring ofwel vertraag je ze. Dat stelt Cate Trotter, trendhoofd bij Insider Trends, en een van de key-note sprekers op het RetailDetail Congress van 27 april.

Thomas Vaarten (A.S.Adventure, JUTTU): “Omnichannel betekent doen hoe de klant het wil”

26/01/2017

Het fundament van omnichannel? “De klant is in charge, niet de retailer. Een push-strategie werkt steeds minder”, ziet Thomas Vaarten, E-commerce Manager bij Retail Concepts – de groep van A.S.Adventure en JUTTU. Je ziet hem op het Omnichannel Congress.

 

Medi-Market start in Vlaanderen: “Wij zijn eigenlijk heel conservatief”

29/04/2016

Zaterdag opent de eerste Vlaamse vestiging van Medi-Market in Gent. Eigenlijk zijn het zelfs twee vestigingen: zoals steeds zijn een apotheek en een parafarmacie er naast elkaar te vinden. Voor oprichter Yvan Verougstraete is het een mijlpaal.

Kipling pakt uit met 'sociale' klantenkaart

08/10/2014

Kipling heeft een nieuw loyauteitsprogramma gelanceerd voor zijn klanten, dat interactie op sociale media beloont met o.a. kortingen aan de kassa. “Het is een nieuwe generatie van ‘customer relations management’: sociale CRM”, zegt CEO Richard Macey.