België blijft “wereldtop” bij voedingsproducenten

Sinds 2004 brengt het International Taste & Quality Institute, kortweg iTQi, jaarlijks een zestigtal chefs en nog eens zoveel sommeliers samen. Die proeven zes dagen lang blind honderden producten uit alle uithoeken van de wereld en bekronen de lekkerste met een Superior Taste Award.

België boven!

De lichting 2011 was een Belgisch succes: van de 906 geproefde producten uit 58 landen vielen er liefst 110 van Belgische makelij in de prijzen. Enkel Japan deed nog beter met 121 gelauwerde producten.


Liefst 19 van de 110 bekroonde “Belgen” kregen de hoogste quotering – 3 sterren – wat betekent dat ze meer dan 90% kregen van de professionele jury. Nog eens 62 producten van bij ons kregen 2 sterren, 29 andere één ster.


De gelauwerde producten worden vervaardigd door alles samen 22 bedrijven van bij ons: Alpro Soya, Belovo Flanders, Bongrain, Carrefour, Chocolaterie Guylian, Chaudfontaine, Colruyt, Duc d'O Chocolaterie, Duvel Moortgat, Haacht Brouwerij, Het Anker, John Martin, Kathy Chocolaterie, L&L Plaquette, La William, Mixed Ape Drinks, Nectar & C°, Noyen, The Owl Distillery, Spadel, Vamix en Van Hoe Products.

Belgisch initiatief van wereldformaat

De juryleden zijn niet van de minsten. Ze zijn allemaal lid van de meest prestigieuze Europese culinaire verenigingen, waaronder de Meesterkoks van België, de Maîtres Cuisiniers de France, de Académie Culinaire de France, de Academy of Culinary Arts, Euro-Toques, de Federazione Italiana Cuochi, de Jeunes Restaurateurs d’Europe, de Asociaciones de Cocineros de España, het Verband der Köche Deutschlands en – voor de beoordeling van de dranken – de Internationale vereniging van Sommeliers A.S.I.


Het International Taste & Quality Institute werd in 2004 opgericht door twee Belgen, Louis Frère en Christian De Bauw, maar heeft zowel qua deelnemende producten en bedrijven als qua juryleden resoluut voor een internationale aanpak gekozen. Niet alleen voor de uitstraling, maar ook om de smaakproeven zo objectief mogelijk te laten verlopen. Het hoge aantal proevers, afkomstig uit 13 verschillende landen, countert subjectieve beoordelingen. Bovendien zijn de chefs en sommeliers echte allrounders die gepassioneerd zijn door smaken.


De officiële ceremonie met de prijsuitreiking gaat door op 26 mei eerstkomende in de Cercle Gaulois te Brussel. De lijst met alle winnaars – niet enkel de Belgische – vindt u op www.itqi.com.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


27/09/2016

Uber heeft zijn maaltijdbezorgservice UberEats gelanceerd in Amsterdam. Daarmee gaat het de concurrentie aan met Thuisbezorgd.nl, dat al 80 procent van de Nederlandse markt in handen heeft. Toch gelooft Uber dat het nog een rol van betekenis kan spelen.

27/09/2016

De fabrikantenverenigingen BABM in België en FNLI in Nederland krijgen toelichting over de lopende onderhandeling van Ahold Delhaize met zijn grootste leveranciers. “De dialoog is geopend”.

27/09/2016

Aldi gaat volgend jaar 300 miljoen pond (350 miljoen euro) investeren in de eigen winkels. Dat liet het verstaan bij de bekendmaking van de jaarcijfers van het voorbije jaar, waarin het een recordomzet haalde.

26/09/2016

Supermarktketen Lidl kiest ervoor om tegen eind dit jaar enkel nog maar verse vis te verkopen die het ASC- of MSC-keurmerk heeft. Tegen het einde van 2017 moet ook alle diepvriesvis duurzaam zijn.

26/09/2016

Op 15 oktober opent aan de Groenplaats in Antwerpen de overdekte foodmarkt Mercado de deuren. Het nieuwe concept in het voormalige postgebouw haalde zijn inspiratie in steden als Barcelona en Kopenhagen.

26/09/2016

De vernieuwde dienst voor thuislevering bij supermarktketen Delhaize is een groot succes. Daardoor loopt de wachttijd in sommige steden wel hoog op, soms tot zelfs een hele week. Delhaize belooft dat de wachttijden binnenkort zullen slinken.

Back to top