Spontane staking uitgebroken bij Brico | RetailDetail

Spontane staking uitgebroken bij Brico

Spontane staking uitgebroken bij Brico
Foto: Brico

Afgelopen zaterdag waren alle Brico-winkels in Brussel dicht, net als een aantal vestigingen in Vlaanderen en Wallonië. De medewerkers legden er spontaan het werk neer omdat de Brico in Molenbeek sluit.

 

Brico in Molenbeek sluit eind 2018

Vorige week kondigde de directie van Brico aan dat de bouwmarkt in Molenbeek eind dit jaar – op 24 december om precies te zijn – de deuren gaat sluiten. Het huurcontract van het pand loopt dan af en de eigenaar maken van de gelegenheid gebruik om de huurprijs naar boven te herzien: de huurprijs zou met 74.000 euro per jaar stijgen, meent Fabienne Meulemans van de Brusselse afdeling van bediendenvakbond SETCa. Te veel, vindt de Brico-directie, die besloot de winkel stop te zetten.

 

De Brico-medewerkers vinden het nieuws echter verontrustend. Vorig jaar is tussen de directie en de vakbonden een Back to Growth-plan afgesproken, waarin een reorganisatie met onder andere meer flexibiliteit en polyvalentie vanwege de werknemers werd overeengekomen. Daar stond tegenover dat Brico zich ertoe verbindt geen winkels meer te sluiten of in franchise onder te brengen tot mei 2020.

 

Oorlogsverklaring volgens de vakbonden

Het sluitingsnieuws is “een oorlogsverklaring ten opzichte van wat toen is onderhandeld”, verklaart Meulemans de stakingen van zaterdag aan RTBF. In Brussel bleven alle Brico’s zaterdagochtend dicht, in Vlaanderen bleven de Brico Plan-It in Antwerpen en de Brico-vestiging in Kapellen gesloten. Aan de Plan-It in Brugge werd een stakerspiket opgezet. In Wallonië legden medewerkers in de winkel in Bierges het werk neer.

 

De staking was niet gepland, maar wordt wel erkend door de vakbonden. Het vakbondsfront vraagt niet alleen garanties voor de 17 medewerkers van de Molenbeekse vestiging, maar ook dat er geen andere sluitingen meer volgen. Woensdag is er een verzoeningsvergadering met de directie voorzien. Voorlopig zijn er dan ook geen verdere vakbondsacties gepland. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Stevent Men at Work op faillissement af?

22/06/2018

De Nederlandse denim- en streetwearketen Men at Work zit in financiële moeilijkheden: ze sluit haar webshop en ook voor de fysieke winkels dreigt mogelijk de sluiting.

Peek & Cloppenburg sluit in Wijnegem Shopping Center

14/06/2018

Multimerkketen Peek & Cloppenburg sluit op 14 juli haar vestiging in Wijnegem Shopping Center: alle veertig medewerkers verliezen hun job. De winkel op de Antwerpse Meir blijft als laatste Belgische vestiging open.

Duizenden retailjobs in gevaar bij House of Fraser en Poundworld

07/06/2018

In de Britse retailsector dreigt opnieuw een sociaal bloedbad. Warenhuisketen House of Fraser sluit 31 winkels en schrapt ruim 6.000 banen. Discounter Poundworld staat op de rand van het bankroet als het niet snel een koper vindt.

Bristol herstructureert en sluit 20 winkels

31/05/2018

Het gaat niet zo goed bij Euro Shoe Group als de Limburgse schoenengroep liet uitschijnen: in plaats van 100 winkels te openen gaat de groep er 20 sluiten. Ook de ombouw van de Shoe Discount-winkels naar Bristol is vertraagd. 

Hoe categoriemanagement bij Gamma de shopper ontzorgt

31/05/2018

"Doe-het-zelf is een agressieve, sterk door promoties gedreven markt." Dat zeggen wij niet, maar wel Kristin Van Limbergen, manager categoriemanagement bij Gamma België. Biedt een doorgedreven categoriemanagement dan concurrentieel voordeel?

Vernieuwde Gamma en Karwei slaan aan

23/05/2018

Intergamma, het moederbedrijf van doe-het-zelfketens Gamma en Karwei, kijkt terug op een sterk jaar: de omzet steeg in 2017 met 1,4 procent, maar vooral het bedrijfsresultaat ging erop vooruit. De vernieuwde winkelconcepten van de groep slaan aan.