Blackstone koopt bouwmarkten van CRH

Blackstone koopt bouwmarkten van CRH
Shutterstock

Nadat CRH vorig jaar al doe-het-zelf-keten Gamma van de hand deed, verkoopt het Ierse concern nu zijn professionele bouwmarkten aan het Amerikaanse investeringsbedrijf Blackstone.

 

Professionele bouwmarkten

De Amerikanen kopen de afdeling ‘Europe Distribution’, met daarin de professionele bouwmarkten van het Ierse bedrijf (o.a. BMB Bouwmaterialen en Creyns), voor 1,64 miljard euro. Ook de ‘SLS-groep’, bestaande uit de sanitairwinkels van Sax Sanitair, Lambrechts en Schrauwen, maakt deel uit van de deal. Deze drie merken hebben samen een twintigtal vestigingen in België. De gezamenlijke Belgische activiteiten die onder de overname vallen (bouw én sanitair) halen jaarlijks een omzet van meer dan 500.000 euro.

 

De volledige divisie Europe Distribution boekte vorig jaar een omzet van 3,7 miljard euro en een brutobedrijfswinst van 155 miljoen euro. CRH is verder nog in een heleboel aanverwante sectoren actief en haalde een totale omzet van bijna 27 miljard euro in 2018.

 

Vorig jaar stootte CRH ook al zijn doe-het-zelfretailactiviteiten in België af. Toen verkocht de bouwgigant zijn Gamma-winkels, waarvan twintig in België, aan Intergamma.