Brico eist 7 miljoen van Brusselse franchisenemer | RetailDetail

Brico eist 7 miljoen van Brusselse franchisenemer

Brico eist 7 miljoen van Brusselse franchisenemer

Brico heeft een van zijn franchisenemers voor de rechter gesleept. De doe-het-zelfketen eist zeven miljoen euro van de Brusselse franchisenemer Benimmo en verkreeg al het ontslag van de zaakvoerders. 

 

7,2 miljoen euro aan openstaande rekeningen

Benimmo Belgium, de uitbater van zes Brico-winkels in Brussel, heeft sinds 2008 een franchisecontract bij de bouwmarktketen. Sinds 2015 stapelen de achterstallige betalingen zich echter op en in oktober vorig jaar had de franchisenemer een schuld van 6,2 miljoen euro openstaan bij de organisatie, die voor het eind van die maand moest worden terugbetaald. 

 

Nadat Brico al had gedreigd om het franchisecontract op te zeggen, trok de doe-het-zelfketen naar de Franstalige handelsrechtbank van Brussel met de vraag om een tijdelijke bewindvoerder aan te stellen voor de winkels, zich beroepend op de faillissementswetgeving. Aangezien de vraag door de rechtbank in eerste aanleg werd verworpen, is Brico vervolgens in beroep gegaan.

 

Van het Brusselse hof van beroep heeft Brico nu verkregen dat het beheer van het bedrijf wordt overgenomen door twee advocaten, aangesteld als curatoren. De rechtbank acht immers dat er voldoende aanwijzingen zijn die erop duiden dat Benimmo eigenlijk failliet is. De franchisenemer maakte op zijn laatste jaarrekening gewag van 7,2 miljoen euro aan openstaande rekeningen en 13,1 miljoen euro aan schulden. 

 

Faillissementsaanvraag lopende

Aangezien het winkelbedrijf, ondanks zijn oplopende schulden, ook geld bleef doorsluizen naar andere vennootschappen zonder daar melding van te maken, oordeelde het beroepshof dat er niet op te vertrouwen valt dat het bedrijf tussen de faillissementsaanvraag en de eventuele uitspraak van het faillissement eerlijk zou handelen. Het stelde daarom twee bewindsvoerders aan, die voor de verdere afhandeling moeten zorgen.

 

De Brico-franchisenemer stelt volgens de laatste jaarrekeningen 55 medewerkers tewerk en beschikt over zes bouwmarkten in Brussel. Wat hun verdere toekomst zal zijn, valt af te wachten. Brico kreeg van de rechtbank 15 dagen de tijd om het faillissement uit te spreken over zijn franchisenemer.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Spontane staking uitgebroken bij Brico

23/04/2018

Afgelopen zaterdag waren alle Brico-winkels in Brussel dicht, net als een aantal vestigingen in Vlaanderen en Wallonië. De medewerkers legden er spontaan het werk neer omdat de Brico in Molenbeek sluit.

Failliet modemerk Supertrash krijgt doorstart(je)

19/04/2018

Supertrash, het failliete modemerk van de Nederlandse tv-personality Olcay Gülsen, krijgt dan toch een doorstart - zij het heel voorzichtig.

Waalse keten van bouwmaterialen Bodymat wordt Allmat

17/04/2018

De Waalse keten van bouwmaterialen Bodymat scheurt zich af van de Franse groepering BigMat en gaat op eigen houtje verder onder de formulenaam Allmat

Ex-klanten Neckermann worden geconfronteerd met oude facturen

05/04/2018

Heel wat oude klanten van postorderbedrijf Neckermann hebben de voorbije dagen plots een factuur in de bus gekregen, waarbij bedragen worden verhaald van bestellingen van tot wel dertig jaar terug.

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.

Meubelmerk Furnified opent pop-up in Brussel

05/04/2018

Van 28 april tot en met 28 juni kunnen liefhebbers van Furnified terecht in de Brusselse Sablon-wijk, waar de Belgische meubelketen een pop-upwinkel opent. Daarnaast heeft het merk ook twee vaste showrooms in Antwerpen en in Amsterdam.