Brico eist 7 miljoen van Brusselse franchisenemer | RetailDetail

Brico eist 7 miljoen van Brusselse franchisenemer

Brico eist 7 miljoen van Brusselse franchisenemer

Brico heeft een van zijn franchisenemers voor de rechter gesleept. De doe-het-zelfketen eist zeven miljoen euro van de Brusselse franchisenemer Benimmo en verkreeg al het ontslag van de zaakvoerders. 

 

7,2 miljoen euro aan openstaande rekeningen

Benimmo Belgium, de uitbater van zes Brico-winkels in Brussel, heeft sinds 2008 een franchisecontract bij de bouwmarktketen. Sinds 2015 stapelen de achterstallige betalingen zich echter op en in oktober vorig jaar had de franchisenemer een schuld van 6,2 miljoen euro openstaan bij de organisatie, die voor het eind van die maand moest worden terugbetaald. 

 

Nadat Brico al had gedreigd om het franchisecontract op te zeggen, trok de doe-het-zelfketen naar de Franstalige handelsrechtbank van Brussel met de vraag om een tijdelijke bewindvoerder aan te stellen voor de winkels, zich beroepend op de faillissementswetgeving. Aangezien de vraag door de rechtbank in eerste aanleg werd verworpen, is Brico vervolgens in beroep gegaan.

 

Van het Brusselse hof van beroep heeft Brico nu verkregen dat het beheer van het bedrijf wordt overgenomen door twee advocaten, aangesteld als curatoren. De rechtbank acht immers dat er voldoende aanwijzingen zijn die erop duiden dat Benimmo eigenlijk failliet is. De franchisenemer maakte op zijn laatste jaarrekening gewag van 7,2 miljoen euro aan openstaande rekeningen en 13,1 miljoen euro aan schulden. 

 

Faillissementsaanvraag lopende

Aangezien het winkelbedrijf, ondanks zijn oplopende schulden, ook geld bleef doorsluizen naar andere vennootschappen zonder daar melding van te maken, oordeelde het beroepshof dat er niet op te vertrouwen valt dat het bedrijf tussen de faillissementsaanvraag en de eventuele uitspraak van het faillissement eerlijk zou handelen. Het stelde daarom twee bewindsvoerders aan, die voor de verdere afhandeling moeten zorgen.

 

De Brico-franchisenemer stelt volgens de laatste jaarrekeningen 55 medewerkers tewerk en beschikt over zes bouwmarkten in Brussel. Wat hun verdere toekomst zal zijn, valt af te wachten. Brico kreeg van de rechtbank 15 dagen de tijd om het faillissement uit te spreken over zijn franchisenemer.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Leapp failliet, hoopt op doorstart

11/06/2018

Leapp, een verkoper van tweedehands Apple-toestellen, is failliet. Dat meldt de retailer op zijn website. De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart.

Hoe categoriemanagement bij Gamma de shopper ontzorgt

31/05/2018

"Doe-het-zelf is een agressieve, sterk door promoties gedreven markt." Dat zeggen wij niet, maar wel Kristin Van Limbergen, manager categoriemanagement bij Gamma België. Biedt een doorgedreven categoriemanagement dan concurrentieel voordeel?

Komt Eataly naar Brussel?

30/05/2018

De Italiaanse delicatessensupermarkt Eataly zou op weg zijn naar ons land. De retailer zou het pand van Delhaize innemen op de Anspachlaan, in de Brusselse voetgangerszone.

Webboetiek CarréCouture zoekt doorstart na faillissement

28/05/2018

De Belgische luxewebshop CarréCouture is na amper een jaar failliet. De familie Van Gansewinkel, bekend van het afvalbedrijf en mede-eigenaar, gaat toch voor een doorstart.

Vernieuwde Gamma en Karwei slaan aan

23/05/2018

Intergamma, het moederbedrijf van doe-het-zelfketens Gamma en Karwei, kijkt terug op een sterk jaar: de omzet steeg in 2017 met 1,4 procent, maar vooral het bedrijfsresultaat ging erop vooruit. De vernieuwde winkelconcepten van de groep slaan aan.

Franchisenemer Bourrelier eist 100 miljoen van Intergamma

22/05/2018

Een nieuwe aflevering dient zich aan in het aanhoudende conflict tussen doe-het-zelfgroep Intergamma en z’n franchisenemer, de Franse familie Bourrelier. Die eist een aanzienlijke som kortingen en bonussen terug.