Brico eist 7 miljoen van Brusselse franchisenemer

Brico eist 7 miljoen van Brusselse franchisenemer

Brico heeft een van zijn franchisenemers voor de rechter gesleept. De doe-het-zelfketen eist zeven miljoen euro van de Brusselse franchisenemer Benimmo en verkreeg al het ontslag van de zaakvoerders. 

 

7,2 miljoen euro aan openstaande rekeningen

Benimmo Belgium, de uitbater van zes Brico-winkels in Brussel, heeft sinds 2008 een franchisecontract bij de bouwmarktketen. Sinds 2015 stapelen de achterstallige betalingen zich echter op en in oktober vorig jaar had de franchisenemer een schuld van 6,2 miljoen euro openstaan bij de organisatie, die voor het eind van die maand moest worden terugbetaald. 

 

Nadat Brico al had gedreigd om het franchisecontract op te zeggen, trok de doe-het-zelfketen naar de Franstalige handelsrechtbank van Brussel met de vraag om een tijdelijke bewindvoerder aan te stellen voor de winkels, zich beroepend op de faillissementswetgeving. Aangezien de vraag door de rechtbank in eerste aanleg werd verworpen, is Brico vervolgens in beroep gegaan.

 

Van het Brusselse hof van beroep heeft Brico nu verkregen dat het beheer van het bedrijf wordt overgenomen door twee advocaten, aangesteld als curatoren. De rechtbank acht immers dat er voldoende aanwijzingen zijn die erop duiden dat Benimmo eigenlijk failliet is. De franchisenemer maakte op zijn laatste jaarrekening gewag van 7,2 miljoen euro aan openstaande rekeningen en 13,1 miljoen euro aan schulden. 

 

Faillissementsaanvraag lopende

Aangezien het winkelbedrijf, ondanks zijn oplopende schulden, ook geld bleef doorsluizen naar andere vennootschappen zonder daar melding van te maken, oordeelde het beroepshof dat er niet op te vertrouwen valt dat het bedrijf tussen de faillissementsaanvraag en de eventuele uitspraak van het faillissement eerlijk zou handelen. Het stelde daarom twee bewindsvoerders aan, die voor de verdere afhandeling moeten zorgen.

 

De Brico-franchisenemer stelt volgens de laatste jaarrekeningen 55 medewerkers tewerk en beschikt over zes bouwmarkten in Brussel. Wat hun verdere toekomst zal zijn, valt af te wachten. Brico kreeg van de rechtbank 15 dagen de tijd om het faillissement uit te spreken over zijn franchisenemer.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dochterbedrijf Alibaba op weg naar België

23/01/2018

Het Chinese Alibaba bekijkt de mogelijkheid om een filiaal van dochterbedrijf Ant Financial te openen in Brussel. Dat bedrijf is gespecialiseerd in financiële producten, zoals Alipay. Een definitieve beslissing over het filiaal is er nog niet genomen.

Nederlandse groep neemt Woluwe Shopping Center over

22/01/2018

Het Nederlandse Eurocommercial Properties krijgt het Woluwe Shopping Center in handen, nadat het bod van het vastgoedbedrijf - 425 miljoen euro - aanvaard werd.

Ikea opent pop-up in Brusselse Dansaertstraat

12/01/2018

Woonwinkel Ikea heeft in het centrum van Brussel een pop-up geopend, waar klanten een aantal stukken uit de Delaktig-collectie kunnen bewonderen. In de winkel zelf kan wel niets gekocht worden.

Colora opent 60ste verfwinkel in Bree

10/01/2018

Zaterdag opent in Bree de zestigste winkel van Colora, de winkelketen van de Belgische verfproducent BOSS paints. Uitbater Kris Peter Follon was voorheen coach voor meer dan dertig filialen van de keten.

Overname Bricorama door Les Mousquetaires afgerond

05/01/2018

De overname van de doe-het-zelfketen Bricorama door franchisegroep Les Mousquetaires heeft groen licht gekregen van de Franse concurrentiewaakhond. Les Mousquetaires wordt zo de nummer drie op de Franse doe-het-zelfmarkt.

 

Hubo mag niet bouwen in Brasschaat

29/12/2017

Bouwmarktketen Hubo krijgt geen bouwvergunning voor een nieuwe vestiging in Brasschaat,  tussen de Bredabaan, de Rerum Novarulei en de Heislagsebaan. De uitbaters kochten er nochtans al een perceel grond en twee oude panden voor hun nieuwe winkel.

Back to top