Brico eist 7 miljoen van Brusselse franchisenemer | RetailDetail

Brico eist 7 miljoen van Brusselse franchisenemer

Brico eist 7 miljoen van Brusselse franchisenemer

Brico heeft een van zijn franchisenemers voor de rechter gesleept. De doe-het-zelfketen eist zeven miljoen euro van de Brusselse franchisenemer Benimmo en verkreeg al het ontslag van de zaakvoerders. 

 

7,2 miljoen euro aan openstaande rekeningen

Benimmo Belgium, de uitbater van zes Brico-winkels in Brussel, heeft sinds 2008 een franchisecontract bij de bouwmarktketen. Sinds 2015 stapelen de achterstallige betalingen zich echter op en in oktober vorig jaar had de franchisenemer een schuld van 6,2 miljoen euro openstaan bij de organisatie, die voor het eind van die maand moest worden terugbetaald. 

 

Nadat Brico al had gedreigd om het franchisecontract op te zeggen, trok de doe-het-zelfketen naar de Franstalige handelsrechtbank van Brussel met de vraag om een tijdelijke bewindvoerder aan te stellen voor de winkels, zich beroepend op de faillissementswetgeving. Aangezien de vraag door de rechtbank in eerste aanleg werd verworpen, is Brico vervolgens in beroep gegaan.

 

Van het Brusselse hof van beroep heeft Brico nu verkregen dat het beheer van het bedrijf wordt overgenomen door twee advocaten, aangesteld als curatoren. De rechtbank acht immers dat er voldoende aanwijzingen zijn die erop duiden dat Benimmo eigenlijk failliet is. De franchisenemer maakte op zijn laatste jaarrekening gewag van 7,2 miljoen euro aan openstaande rekeningen en 13,1 miljoen euro aan schulden. 

 

Faillissementsaanvraag lopende

Aangezien het winkelbedrijf, ondanks zijn oplopende schulden, ook geld bleef doorsluizen naar andere vennootschappen zonder daar melding van te maken, oordeelde het beroepshof dat er niet op te vertrouwen valt dat het bedrijf tussen de faillissementsaanvraag en de eventuele uitspraak van het faillissement eerlijk zou handelen. Het stelde daarom twee bewindsvoerders aan, die voor de verdere afhandeling moeten zorgen.

 

De Brico-franchisenemer stelt volgens de laatste jaarrekeningen 55 medewerkers tewerk en beschikt over zes bouwmarkten in Brussel. Wat hun verdere toekomst zal zijn, valt af te wachten. Brico kreeg van de rechtbank 15 dagen de tijd om het faillissement uit te spreken over zijn franchisenemer.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Sports Direct koopt failliete warenhuisketen House of Fraser

10/08/2018

Mike Ashley, de eigenaar van Sports Direct, koopt de Britse warenhuisketen House of Fraser voor zo’n 100 miljoen euro. De overname komt er luttele uren nadat de 169-jarige keten het faillissement aanvroeg.

De klok tikt voor House of Fraser

03/08/2018

De Britse warenhuisketen House of Fraser dreigt om te vallen nu een Chinese aandeelhouder dan toch niet met extra geld over de brug wil komen. De keten zegt in gesprek te zijn met alternatieve investeerders, maar de tijd dringt.

Mooie groei, dunne marges voor Aveve

30/07/2018

Achter tuinketen Aveve schuilt een grote groep die in zowat alle facetten van de landbouwsector actief is. De omzet groeit, net als de winst, maar de marges blijven wel flinterdun.

Frank van Oers gaat Intergamma voorzitten

27/07/2018

Frank van Oers is benoemd tot voorzitter van de raad van commissarissen van de nieuwe Intergamma-organisatie. Die wil de positionering van de winkelketens Gamma en Karwei versterken en de onlineactiviteiten uitbouwen.

Hubo opent in Wevelgem

24/07/2018

De eerder dit jaar overgenomen bouwmarkt Texas in Wevelgem is zopas heropend als een volwaardige Hubo. De doe-het-zelfketen heeft nu 145 vestigingen.

Minder omzet maar meer winst voor Maxeda

23/07/2018

Maxeda, het moederbedrijf van doe-het-zelfketens Praxis en Brico, publiceerde zopas degelijke bedrijfsresultaten. In Nederland gaan de zaken beter dan in België. De groep wil groeien met kleinere stadswinkels.