Brico lanceert digitaal getrouwheidsprogramma

Brico Zemst
Foto Brico

Het is gedaan met punten sparen bij Brico, Brico Planit en Brico City: de doe-het-zelfketen lanceert een nieuw, gepersonaliseerd loyaltyprogramma. Naarmate de traditionele folder steeds meer onder druk staat, voelen retailers de nood aan nieuwe vormen van klantcommunicatie.

 

Gepersonaliseerde aanbiedingen

Klanten van de doe-het-zelfketen ontvingen deze week een e-mail die een nieuw getrouwheidsprogramma aankondigt: voortaan hoeven ze geen punten meer te sparen om korting te scoren. Er komt een eenvoudiger en persoonlijker programma in de plaats. Eerder gespaarde punten worden omgezet in korting, en klanten die zich online registreren krijgen recht op exclusieve voordelen zoals gepersonaliseerde aanbiedingen en informatie, 90 dagen retourtijd, 2 uur gratis bestelwagen, gereedschap huren zonder waarborg en toegang tot hun aankoophistoriek in de Brico-app.

 

"We hadden tot nu toe een klassieke klantenkaart die punten opleverde waarmee klanten konden sparen voor een waardebon van vijf euro. Zo’n systeem werkt misschien goed voor een supermarkt, waar de aankoopfrequentie hoog is, maar in de doe-het-zelfsector ligt dat toch anders: klanten komen niet zo regelmatig over de vloer", zegt operationeel directeur Rudi Schautteet aan RetailDetail. "Bovendien: toen we zes jaar geleden onze Brico-kaart lanceerden, was de drang er nog niet om klantprofielen te registreren. Er circuleren daardoor veel klantenkaarten waar we enkel een naam van hebben, verder niets. Maar er komt een tijdperk aan waarin we op een andere manier zullen moeten communiceren met onze klanten."

 

"Foldertaksen worden onhoudbaar"

De klassieke folder is volgens de retailer immers op termijn gedoemd te verdwijnen: de efficiëntie van het medium staat sterk onder druk. “In Roeselare bijvoorbeeld, waar we een winkel hebben, heeft zowat 50% van de klanten een nee-sticker op de bus. In Brussel is er discussie over de invoering van een ja-sticker, naar het voorbeeld van Amsterdam. Consumenten moeten dan expliciet aangeven dat ze wél reclame willen ontvangen. En er is de problematiek van de taksen: lokale overheden zien die als een interessante bron van inkomsten, maar we komen op een punt waar de taksen meer kosten dan de folder. Dat wordt onhoudbaar.”

 

Precies om te anticiperen op een nieuwe realiteit die er onvermijdelijk aankomt, gooit Brico nu het roer om: de keten stopt dus met het vertrouwde puntensysteem. De kaart blijft wel gewoon bestaan – al zal de Brico-app een grotere rol gaan spelen. Klanten worden uitgenodigd om hun kaart online te registreren en om in de winkel hun kortingtegoed op te nemen. Het nieuwe programma geldt in alle winkelpunten van Brico, Brico Planit en Brico City, ook voor online bestellingen via Reserve & Go.