DHZ-reus Kingfisher sluit 34 vestigingen en zoekt nieuwe CEO

De Britse doe-het-zelfreus Kingfisher sluit de komende twee jaar 34 vestigingen, waarvan elf in Frankrijk. Tegelijk gaat de groep op zoek naar een nieuwe CEO, in opvolging van Véronique Laury: de Française wordt bedankt voor bewezen diensten.

 

9 Castorama’s, 2 Brico Dépôts dicht

Kingfisher heeft ‑ alweer ‑ een lastig jaar achter de rug: het sloot zijn gesloten boekjaar 2018-2019 weliswaar af met een omzet die stabiel bleef op 11,7 miljard pond (13,6 miljard euro), maar zag zijn nettowinst met bijna de helft wegsmelten tot 218 miljoen pond (250 miljoen euro).

 

De povere resultaten zijn vooral een gevolg van de Franse tak, met kleppers als Castorama en Brico Dépôt. Daarvan zijn er 224 bij onze zuiderburen, goed voor 18.000 medewerkers. De Franse DHZ-markt krimpt echter al jaren en vooral Castorama deelt in de klappen. Om het tij te (helpen) keren, gaat de groep de komende twee jaar negen Castorama’s en twee Brico Dépôts sluiten. Voor de 789 betrokken medewerkers zoekt de groep een oplossing in de andere vestigingen.

 

Exit Véronique Laury

De sluitingen maken deel uit van een groter plan: op Europees niveau gaan vijftien winkels voor het grote publiek dicht. Voorts sluiten ook nog negentien vestigingen van zusterketen Screwfix in Duitsland de deuren (die keten richt zich tot vaklui). En eind vorig jaar kondigde de groep nog aan zich terug te trekken uit Portugal, Rusland en Spanje.

 

De malaise bij Kingfisher leidt ook tot een wissel aan de top: CEO Véronique Laury wordt bedankt voor bewezen diensten. De Française kwam eind 2014 aan het hoofd van de groep en rolde in 2016 een groot transformatieplan uit, dat de nadruk legde op een efficiëntere logistiek en een uniformer gamma, gekoppeld aan lagere prijzen. De resultaten laten echter op zich wachten. Zolang de zoektocht naar een nieuwe CEO loopt, blijft Laury aan boord: “Ik zal me 100% blijven inzetten tot de dag van mijn vertrek”, klinkt het in een persbericht.