Ecologische plantenwinkel Ympa opent in Gent

Foto: Ympa - Maarten Schelfaut

In Gent heeft de ecologische kwekerscoöperatie The Green Community een tuincentrum midden in de stad geopend. Het winkelconcept, dat de naam Ympa draagt, komt volgend jaar ook naar andere Vlaamse steden.

 

“Eerste in lange rij”

Een mini-tuincentrum midden in de Gentse binnenstad, dat is de pop-upwinkel van Ympa. In de Bennesteeg biedt de tijdelijke winkel op een oppervlakte van 90 m² lokaal geteelde kamer- en tuinplanten, kruiden en andere bijhorende producten aan. De huidige winkel blijft er zeker tot 2022 als pop-up, maar gaat dan op zoek naar een definitieve stek.


De bloemen en planten zijn afkomstig van kwekers die zijn aangesloten bij The Green Community, een coöperatief netwerk van lokale kwekers en toeleveranciers. De leden van het netwerk verbinden zich ertoe duurzaam en ecologisch te werken. Zo zijn de kweekpotten in de Ympa-winkel ofwel 100% recyclebaar, ofwel krijgen klanten statiegeld als ze de kunststofpotten opnieuw inleveren. Wie de planten wil verpotten naar een andere of grotere pot, kan dat ook in de winkel met ecologische potgrond.


Gelanceerd door Pauline De Bruyne, de dochter van The Green Community-oprichter Luc De Bruyne, heeft Ympa meteen al de ambitie om uit te groeien tot een keten. “De shop in de Gentse Bennesteeg is de eerste van een hopelijk lange rij”, zegt Luc De Bruyne. In de loop van 2021 volgen “in elk geval” nog andere Ympa-winkels in Vlaamse (centrum)steden. Er komt ook een app waar klanten meer productinformatie terugvinden en half november opent nog een webshop.