Franchisers Intergamma delven onderspit in rechtszaak

Foto: T.W. van Urk / Shutterstock.com

Misnoegde franchisenemers van Intergamma hebben ongelijk gekregen van de Nederlandse Ondernemingskamer. De Franse Bourrelier Group betichtte het bedrijf achter Gamma en Karwei ervan hen te hebben misleid over de bonussen, maar de rechter ziet het net andersom.

 

Inkoopbonussen achtergehouden

Al jarenlang zit het er bovenarms op tussen Intergamma en Bourrelier Group, met 75 vestigingen van Gamma en Karwei in België en Nederland de grootste franchisenemer van de bouwmarktgroep. Eigenaar Jean-Claude Bourrelier beticht de directie ervan de franchisenemers te misleiden, bonussen achter te houden en belangen te vermengen. Dat bericht het Financieele Dagblad.

 

Concreet gaat het over de inkoopbonussen die Intergamma van leveranciers krijgt. Die zouden volgens de aanklager volledig beloofd geweest zijn aan de franchisenemers, maar achteraf bleek dat de korting eerst nog gebruikt werd om enkele kosten mee te dekken en pas daarna werd verdeeld onder de aangesloten ondernemers. De aangeslotenen zouden zo 100 miljoen euro zijn misgelopen.

 

Op Harm-Jan Stoter gemunt

De rechtbank oordeelt nu echter dat er geen misleiding in het spel is en dat de zelfstandige ondernemers wellicht wel op de hoogte waren van de regeling rond de inkoopbonussen. Meer zelfs, de Nederlandse Ondernemingskamer geeft Bourrelier Group een koekje van eigen deeg: deze zou zelf onvoldoende transparant zijn en de verplichting schenden om alle informatie die de franchisenemers over het bonusbeleid hadden vrij te geven. Bourrelier moet daarom een groter deel van de proceskosten voor eigen rekening nemen.

 

Twee jaar geleden procedeerde Bourrelier Group ook al tegen Intergamma, maar kreeg toen eveneens nul op het rekest. Volgens de advocaat van de bouwmarktgroep heeft Jean-Claude Bourrelier het hoogst persoonlijk op Intergamma-topman Harm-Jan Stoter gemunt en wil hij zijn team alles in het werk laten stellen om diens kop te zien rollen.