Intergamma en BG Retail opnieuw in de clinch

Intergamma en BG Retail opnieuw in de clinch
Shutterstock.com

Intergamma, moederbedrijf van Gamma en Karwei, wordt donderdag door BG Retail, zijn belangrijkste aandeelhouder, opnieuw voor de Ondernemingskamer gedaagd. Het conflict tussen beide partijen sleept al bijna twee jaar aan.

 

Wanbeleid?

BG Retail, dat eigendom is van Bourrelier Group, zal volgens anonieme bronnen de Ondernemingskamer verzoeken om de opdracht te geven een onderzoek in te stellen naar mogelijk wanbeleid bij Intergamma. Meer concreet zou BG Retail achtergesteld worden ten opzichte van andere aandeelhouders en franchisenemers.

 

Het conflict tussen beide partijen dateert van bijna twee jaar geleden. Toen besloot Intergamma om het Ierse CRH, dat 156 vestigingen uitbaatte als franchiser, uit te kopen. Maar de Franse groep van Jean-Claude Bourrelier, verzette zich tegen de voorwaarden waaronder de uitkoop plaatsvond. Bourrelier trok uiteindelijk aan het kortste eind omdat hij slechts 18% van de aandelen vertegenwoordigde. Sindsdien is Intergamma een verdeeld bedrijf.

 

De doe-het-zelfgroep heeft 389 Gamma’s en Karwei’s in België en Nederland, die bijna allemaal door franchisenemers worden uitgebaat. BG Retail controleert 75 vestigingen van de doe-het-zelf-ketens, en is daarmee de belangrijkste franchisenemer.