Santana failliet: 10 winkels dicht

Het logo van retailer Santana
Foto: Santana

Santana, een specialist in duurzame vloeren en wanden, is dinsdag failliet verklaard. De tien showrooms zijn "tijdelijk dicht wegens overmacht", meldt de website.

 

Verlieslatend

Het faillissement volgt op een procedure van gerechtelijke reorganisatie (WCO) waarbij gedurende drie maanden vergeefs naar een overnemer werd gezocht, schrijft De Tijd. Sinds zaterdag blijven de winkels dicht. Er werd een curator aangesteld, het bedrijf geeft zelf geen commentaar.

 

Santana werd bekend als specialist in kurken vloeren en wanden. Op zijn hoogtepunt had het bedrijf veertien winkels en draaide het een omzet van 12 miljoen euro. Na de kredietcrisis incasseerde de onderneming een stevige klap en viel de omzet terug tot 8 miljoen euro in 2010. Nieuwe investeerders konden Santana weer doen groeien naar een omzet van 9 miljoen, maar de keten maakte de laatste jaren wel verlies. In welke mate de coronacrisis heeft meegespeeld bij het faillissement, is niet meteen duidelijk.

 

De belangrijkste aandeelhouders van Santana zijn het investeringsfonds Ark Angels Activation Fund, de familie van oprichter Jean Claeys, en Movade (de holding van ondernemers Paul De Fraeye, Tom Van Cauwenberghe en Stefan Moriau, die in 2010 in het bedrijf stapten). De tien winkels, allen baanwinkels, staan in Aalst, Genk, Kuurne, Leuven, Merksem, Oostende, Schelle, Sint-Denijs-Westrem, Sint-Pieters-Leeuw en Waver.