Walter Van Gastel verovert nu ook Limburg

Walter Van Gastel verovert nu ook Limburg

De keten van tuincentra Walter Van Gastel, zelf sinds kort eigendom van Hubo, neemt zijn branchegenoot Florina uit As over. Het wordt meteen het tiende verkooppunt voor de groep, die nu acht tuincentra en twee bloemenwinkels telt. Voor Van Gastel is het de eerste vestiging in Limburg.

Florina: bekend van awards

Tuincentrum Florina in As is een vooraanstaand tuincentrum in Limburg, dat naast een uitgebreid Limburgs cliënteel wekelijks kan rekenen op heel wat Waalse, Nederlandse en Duitse bezoekers. Zowel in 2011 als in 2012 kreeg het de award als meest innovatieve tuincentrum in België.

 

De overname van Florina maakt deel uit van de strategie van Walter Van Gastel: sinds de keten medio 2012 werd overgenomen door de doe-het-zelfgroep Hubo is ze aan een sterke expansie bezig. In 2012 werden immers nog nieuwe verkooppunten geopend in Ninove en Olen. Van Gastel wil de overname van Florina eind februari afronden. De aandeelhouders werden bij deze transactie geadviseerd door overnamespecialist Donedeal.

 

Van Gastel heeft nu filialen in Balen, Ekeren (2), Kontich, Ninove, Olen, Schilde, Schoten, Sint-Katelijne-Waver en As. Bij de overname in de zomer van 2012 zei Hubo-topman Erwin Van Osta dat hij ruimte zag voor een vijftigtal vestigingen. Voor Hubo was de overname van Van Gastel interessant om bijkomende groei te realiseren, voor Van Gastel betekende het extra mogelijkheden voor een snellere expansie. 

 

Tuinbranche goed voor 364 miljoen euro

België telt een 600-tal tuincentra. De meeste zijn in familiale handen; er zijn nauwelijks spelers met een groot marktaandeel. Alleen Aveve is zowat een nationale speler, al maken bloemen en planten daar geen hoofdbestanddeel van het aanbod uit.

 

Bovendien blijft de sector het ondanks de crisis prima doen. De Belg geeft gemiddeld zo’n 33 euro per jaar uit aan bloemen en planten, of 364 miljoen euro in totaal. Dat bedrag stijgt bovendien jaar na jaar.

Tags: