‘Statiegeld Store’ van Ecover geopend

Ecover/Blyde

Vandaag is in Antwerpen de 'Statiegeld Store' geopend, een pop-upwinkel van Ecover. Milieubewuste consumenten kunnen er nog tot en met zaterdag 17 november hun lege PET-flessen inleveren.

 

Bewustwording rond wegwerpplastic

De winkel bevindt zich in de Groendalstraat, hartje Antwerpen. Met de tijdelijke winkel wil Ecover mensen de waarde laten inzien van plastic. Elke persoon die een of meerdere PET-flessen binnenbrengt, ontvangt één euro en een fles Ecover-afwasmiddel, gemaakt van 100% gerecycleerd plastic en 100% recycleerbaar.

 

“Met deze tijdelijke store willen we een sterk statement maken naar de consument, producent én de overheid”, zegt Tom Domen, Innovatiemanager bij Ecover. “We roepen daarom iedereen op PET-flessen te komen inleveren in de komende dagen. We hopen op een grote opkomst om te laten zien dat statiegeld inderdaad werkt, zoals andere landen al ruimschoots hebben bewezen.”

 

De euro die de consument ontvangt, kan hij houden of ter plaatse doneren aan de Statiegeldalliantie, een organisatie die ijvert voor de invoering van het statiegeldsysteem in België en Nederland. “Flesjes en blikjes zijn momenteel verantwoordelijk voor 40 procent van het volume van zwerfafval”, zegt Inge Luyten, coördinator van de Statiegeldalliantie. “De cijfers tonen het aan: statiegeld is dé manier om te zorgen dat ze na gebruik worden ingeleverd. Dat is een belangrijk deel van de oplossing voor zwerfvuil. Het vermindert de plastic soep in zee en voorkomt veel onnodig dierenleed. Statiegeld zorgt voor minder opruimkosten van zwerfvuil en een betere recycling van plastic en blik.”

 

Van de ingeleverde PET-flessen in de Statiegeld Store gaat designer en meubelmaker Dirk van der Kooij een ‘discussietafel’ maken, die nadien nog zal worden ingezet tijdens debatten over statiegeld en recycling van wegwerpplastic.