Chinese reuzen Alibaba en Tencent azen op Kruidvat

Foto: Joop Hoek / Shutterstock.com

Wordt WeChat-maker Tencent mede-eigenaar van Kruidvat? Het Chinese techbedrijf overweegt een belang te nemen in A.S. Watson, de groep achter de drogisterijketen. Ook rivaal Alibaba toont interesse.

 

Van Singaporese naar Chinese handen?

Het staatsinvesteringsfonds van Singapore, Temasek Holdings, zet 10% van A.S. Watson (de groep achter Kruidvat, parfumerieketen Ici Paris XL en zelfs de fruitsapjes Sunkist) in de etalage. Bij de gegadigden zitten alvast twee opvallende namen: Tencent zou een bod overwegen van zo’n 2,6 miljard euro en ook rivaal Alibaba heeft zich naar verluidt aangemeld.

 

In de loop van deze maand mogen kandidaat-kopers langskomen bij Temasek om de overname te onderhandelen, schrijft Bloomberg op basis van insiderbronnen. De Singaporese investeerder heeft op dit moment een kwart van alle aandelen van A.S. Watson in handen en betaalde daar in 2014 5,6 miljard dollar voor. Hoofdaandeelhouder van de retailgroep is CK Hutchison Holdings uit Hongkong.

 

Grote internationale omnichannel-stap

De participatie in de Kruidvat-moeder zou een belangrijke volgende stap zijn in de resolute omnichannelstrategie die Tencent en Alibaba de laatste jaren bewandelen. Na online dominantie streven beide bedrijven nu ook de integratie van fysieke retail na, net als een toenemende internationale aanwezigheid. 

 

Met een belang in A.S. Watson zouden ze beide vliegen in één klap hebben, terwijl ze ineens ook de activiteiten van de winkelgroep kunnen digitaliseren met behulp van hun eigen technologie. In China staan zowel Alibaba als Tencent bijvoorbeeld erg sterk in kassaloos betalen.