Cosmeticamerken moeten duurzamer worden

Cosmeticamerken moeten duurzamer worden

De prestaties van de cosmeticasector op het vlak van duurzaamheid verdienen geen schoonheidsprijs: van de 30 onderzochte merken komen er 22 niet verder dan een score van 30%. Dat blijkt uit onderzoek van Rank a Brand.

Slechts 5 geslaagd, 9 om links te laten liggen

Voor het onderzoek is gekeken naar de prestaties van de cosmeticamerken op 26 punten binnen de thema’s klimaat, milieu, dierenwelzijn, gezondheid en arbeidsomstandigheden. De prestaties van de cosmeticasector als geheel zijn niet bepaald positief: van de 30 onderzochte merken halen er slechts vijf de helft van de punten: Weleda, Dr. Hauschka, Logona, Sante en Botanique, stuk voor stuk biologische merken.

 

Van de resterende 25 komen er liefst 22 niet verder dan een score van 30%. Van deze 22 krijgen negen zelfs het laagst mogelijke label, het E-label, wat betekent dat de verantwoordelijke consument deze merken voorlopig beter links kan laten liggen. Deze negen merken zijn Aveda, Biodermal, Kruidvat, Estée Lauder, HEMA, MAC, Rituals, De Tuinen en Rimmel. Opvallend: zelfs merken die het moeten hebben van hun “natuurlijke” imago ‑ zoals The Body Shop en Yves Rocher ‑ hebben nog flink wat ruimte voor verbetering.

 

“Een positief punt is dat alle merken al een beleid laten zien om hun CO2-uitstoot te verlagen. Daar staat helaas tegenover dat dit beleid ook veelal alles is wat de merken laten zien op dit vlak”, klinkt het bij Rank a Brand. Die internationale community van verantwoordelijke consumenten is opgericht om consumenten te helpen verantwoorde aankoopkeuzes te maken en om merken te stimuleren om duurzaam, maatschappelijk verantwoord en transparant te worden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Binnenkort een taks op vlees: wordt vlees de nieuwe tabak?

12/12/2017

Binnen de tien jaar komt er een vleestaks die vleesverbruik moet ontmoedigen, menen onderzoekers en parlementairen van over de hele wereld. De snelle groei van de vleesconsumptie heeft immers ernstige gevolgen voor klimaat en gezondheid.

 

Foodmaker lanceert eetbaar servies

06/12/2017

Restaurantketen Foodmaker wil altijd zo duurzaam mogelijk werken en komt daarom nu op de proppen met een opmerkelijk nieuw bord. Voortaan kunnen klanten immers hun bord gewoon opeten.

Duurzaam aanbod Lidl moet jaarlijks 10 procent groeien

30/11/2017

Lidl België heeft vandaag zijn tweejaarlijkse duurzaamheidsrapport vrijgegeven. Daarin worden de stappen uit de doeken gedaan die de supermarktketen heeft gezet op vlak van duurzaamheid in 2015 en 2016.

Carrefour aanvaardt herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen

20/11/2017

Na een geslaagd testproject in de hypermarkt van Carrefour in Bierges, aanvaarden alle vestigingen van Carrefour Hypermarket en Market in eigen beheer vanaf nu herbruikbare zakjes en dozen die klanten zelf meebrengen aan de bedieningstogen van de winkels.

Greenpeace komt met kritische parodie op kerstreclame Coca-Cola

20/11/2017

Voor veel mensen betekent de kerstreclame van Coca-Cola op tv de echte start van de kerstperiode. Dit jaar heeft Greenpeace echter een parodie daarop gemaakt, waarin de organisatie de aandacht legt op de vervuiling waarvoor de frisdrankmaker verantwoordelijk is.

Voedingsindustrie wil duurzaam groeien

10/11/2017

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, koppelt verdere groei aan 19 uitdagingen en 76 concrete initiatieven voor een duurzamere sector. KMO’s krijgen daarin een centrale plaats.  

Back to top