Enorme boete voor Orde der Apothekers in Medi-Market zaak

Boete van 1 miljoen voor Orde der Apothekers
Medi-Market

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft de Orde der Apothekers veroordeeld en een boete van 1 miljoen euro opgelegd, omdat die geprobeerd heeft om de ontwikkeling van de groep Medi-Market te belemmeren.

 

Bevestiging ontwerpbeslissing

Het Mededingingscollege van de BMA heeft een boete van 1 miljoen euro opgelegd aan de Orde der Apothekers voor het "aanwenden van mededingingsbeperkende praktijken die erop gericht waren de ontwikkeling van de Medi-Market Group te belemmeren op de markt voor diensten geleverd door apothekers."

 

De zaak sleept al enkele jaren aan: in 2016 opende de BMA, na een klacht van Medi-Market, een onderzoek naar mogelijk 'restrictieve praktijken' van de Orde der Apothekers ten aanzien van de farmaketen. De Orde kantte zich tegen het commerciële model van Medi-Market, meer bepaald het kortingenbeleid en de ruime openingsuren. 

 

Aanvankelijk kreeg Medi-Market geen gehoor van het BMA, maar bij de uitspraak ten gronde eind vorig jaar kreeg het bedrijf gelijk. Het auditoriaat stelde toen in zijn ontwerpbeslissing dat de Orde een zware inbreuk had gepleegd op het mededingsrecht. Het Mededingingscollege volgt nu dus die beslissing en veroordeelt de Orde.

 

'Ander beleid'

"De veroordeling van een orde is geen banale beslissing, maar een uiterst zeldzaam feit in ons juridisch systeem", reageert Yvan Verougstraete, CEO van Medicare-Market in een persbericht. "We stellen uiteraard met plezier vast dat de BMA bevestigt dat de stellingen die we al sinds jaren verdedigen, correct zijn." Medi-Market hoopt ook dat dat de boete de Orde ertoe zal bewegen een ander beleid te voeren, waarin de volksgezondheid en de patienten centraal staan, en niet de verdediging van een zeker imago en het economisch welzijn van de apothekers.

 

In een mededeling laat de Orde der Apothekers intussen weten dat ze "deze beslissing verder zal analyseren met haar advocaten om de mogelijke opties te onderzoeken."

 

Medi-Market Group werd opgericht in 2014 en bouwt aan een een keten van parafarmacieën, apotheken en schoonheidsinstituten. Dit jaar zouden er vijftien nieuwe verkooppunten moeten bijkomen. De groep nam onlangs ook Parashop Italia over. In 2018 boekte het bedrijf een omzet van 80 miljoen euro.