Etos ziet kansen voor helft DA-drogisterijen | RetailDetail

Etos ziet kansen voor helft DA-drogisterijen

Etos ziet kansen voor helft DA-drogisterijen

Etos ziet kansen voor de helft van de 260 DA-drogisterijen. Deze 130 winkels zitten op interessante locaties voor Etos, met name in de grote steden. Dit stelt Etos-ceo Jan Derek Groenendaal in interviews in het AD en FD. De interesse past in de groeistrategie die Etos heeft ingezet. 

 

Voldoende locaties 

Er zijn volgens Groenendaal nog voldoende aantrekkelijke locaties in Nederland voor de drogisterijformule van Ahold. De directeur verbindt wel voorwaarden aan het overnemen van DA-winkels. DA-ondernemers moeten geld hebben om hun winkel om te bouwen naar een Etos. Bovendien moeten ze bij de Etos-filosofie passen.


De overgenomen winkels moeten volgens Groenendaal een uniforme uitstraling krijgen en geen eigen acties en aanbiedingen hanteren. Hierdoor zien Etos-klanten geen verschil tussen franchisewinkels en filialen. 
Etos was al enige tijd in gesprek met ondernemers van DA, dat eind vorig jaar failliet ging. Diverse DA-winkeliers stapten in de afgelopen jaren over naar Etos. DA maakt met de nieuwe eigenaar, Nederlandse Drogisterij Service, een doorstart van de formule. 


Ombouw en restyling

Etos voert als onderdeel van de omzet- en winstgroeistrategie een forse ombouw en restyling van de keten door. De eerste winkels zijn inmiddels omgebouwd naar een nieuwe huisstijl met een veranderde winkelindeling, een zwart design en een nieuw logo. Dat grijpt terug op het allereerste logo van Etos bij de start in 1919. 


Groenendaal zegt in het FD dat het zal gaan om investeringen van minimaal 40.000 en maximaal 200.000 euro per filiaal.  De operatie moet leiden tot een betere omzet en winst en een betere dienstverlening in de winkels. Etos introduceert dit voorjaar tevens een eigen bonuskaart.

 

Groenendaal wil met de nieuwe formule de 240 franchisenemers van Etos meer ruimte geven voor eigen ondernemerschap. De keten telt in totaal 540 winkels in Nederland en ongeveer 2500 werknemers. Etos (Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking) werd in 1919 opgericht als coöperatie voor werknemers van het Philips-concern en in 1931 geprivatiseerd onder de naam Etos. Het bedrijf is sinds 1973 onderdeel van Koninklijke Ahold NV.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkt mag concurreren met apotheek

17/07/2018

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block werkt aan een Koninklijk Besluit om de verkoop van medische hulpmiddelen mogelijk te maken in supermarkten. Retailers reageren positief, apothekers zijn kritisch. 

Aanhoudende expansie Kruidvat werpt vruchten af

03/07/2018

Drogisterijketen Kruidvat verkocht het voorbije jaar 4,7% meer in België. De keten tekent al een paar jaar op rij Belgische groei op, niet het minst omdat ze steeds nieuwe winkels blijft openen.

Cultmerk Aesop komt naar Antwerpen

04/06/2018

Het Australische schoonheidsmerk Aesop komt binnenkort met een eigen winkel naar Antwerpen: een voormalige sapjesbar aan de Nationalestraat krijgt de primeur. 

A.S. Watson (Kruidvat) lanceert online apotheek PharmaXpert.be

28/05/2018

Dank zij de lancering van een eigen online apotheek, PharmaXpert.be, kan de eigenaar van Kruidvat nu ook in België voorschriftvrije geneesmiddelen verkopen tegen voordelige prijzen.

Henkel en PostNL stappen in Nederlands wasplatform

24/05/2018

Een nieuwe Nederlandse startup, Dobbi, draait de was voor jou: de onderneming haalt thuis je vuile was op en brengt het schoon gestreken en gevouwen terug. PostNL en Henkel investeren al mee in het bedrijf, dat een nieuwe disruptor wil zijn.

Henkel houdt stand in onzekere marktomstandigheden

09/05/2018

Ondanks negatieve wisselkoerseffecten en logistieke problemen in de Verenigde Staten ziet Henkel toch positieve ontwikkelingen in het eerste kwartaal. De lijmafdeling deed het beter dan de divisies wasmiddelen en beauty.