Grootpublieksmerken drukken op omzetstijging L'Oréal | RetailDetail

Grootpublieksmerken drukken op omzetstijging L'Oréal

Grootpublieksmerken drukken op omzetstijging L'Oréal

De Franse cosmeticareus L'Oréal is erin geslaagd 2014 af te sluiten met een mooie groei van 3,7% op vergelijkbare basis. De nettowinst steeg zelfs spectaculair, door de verkoop van de laboratoria Galderma aan Nestlé.

Nettowinst op recordhoogte

's Werelds nummer één in cosmetica, L'Oréal, heeft vorig jaar een omzet van 22,5 miljard euro gerealiseerd, 1,8% meer dan vorig jaar. Nog maar een kwart van de omzet komt inmiddels uit Europa.

 

De nettowinst klokte af op 4,91 miljard euro, liefst 66% meer dan het jaar voordien en goed voor een nieuw record. Dat heeft vooral te maken met de 2,1 miljard euro meerwaarde die L'Oréal realiseerde op de verkoop van zijn aandeel in Galderma, de joint venture met Nestlé. De operationele winst bedroeg 3,98 miljard euro, hetzij 3,5% meer dan in 2013 en precies zoals topman Jean-Paul Agon voorspelde toen hij in september de verwachtingen verlaagde.

 

'Dermatocosmetica' en luxedivisie dé groeimotoren

De sterkste groei komt van de divisie 'Active Cosmetics' (+8,7% like-for-like), met dermatologische merken als Vichy en La Roche Posay, gevolgd door L'Oréal Luxe (+7,1%), waartoe onder meer de parfums behoren.

 

Ook L'Oréal Professionnel, de afdeling met producten voor kapsalons, ging er 2,6% op vooruit in een markt waar nochtans de klad in zit - vandaar de beslissing van concurrent Procter & Gamble om zijn haarverzorgingsmerk Wella in de etalage te zetten.

 

Grote merken zien aandeel dalen

Toch is het niet al peis en vree in Parijs: de grootpublieksmerken van L'Oréal (onder meer Maybelline, Garnier en L'Oréal Paris) zagen hun verkoop op vergelijkbare basis nog wel stijgen met 1,6%, maar de markt groeide meer dan twee keer zo snel (+3,5%). 'Consumer Products' blijft niettemin nog altijd goed voor bijna de helft van de omzet.

 

Topman Jean-Paul Agon schrijft die mindere prestatie toe aan "de vertragende markt in de Verenigde Staten", een gevolg van de "toegenomen concurrentie" van andere merken en een "beperkter aantal nieuwigheden uit eigen huis".

 

The Body Shop tot slot, dat begin deze maand nog zijn Australische franchisebusiness in eigen beheer nam, realiseerde een omzet van 873,8 miljoen euro, een stijging met 3,7% op vergelijkbare basis.

 

Al 3,5% van de verkoop online

L'Oréal rekent meer en meer op e-commerce om de omzet sneller te laten groeien: online is intussen al goed voor zo'n 800 miljoen euro, hetzij 3,5% van de totale omzet. In China realiseert L'Oréal echter al een tiende van zijn omzet via e-commerce: er is dus nog flink wat marge.

 

L'Oréal besteedt tegenwoordig ook zo'n 16% van zijn communicatiebudget aan online. Vorig jaar lanceerde de groep tijdens het Filmfestival van Cannes nog de succesvolle app 'MakeUp Genius', die intussen al 6,3 miljoen keer is gedownload, en half september liet de groep nog weten de komende jaren liefst 200 nieuwe websites te willen lanceren.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Henkel houdt stand in onzekere marktomstandigheden

09/05/2018

Ondanks negatieve wisselkoerseffecten en logistieke problemen in de Verenigde Staten ziet Henkel toch positieve ontwikkelingen in het eerste kwartaal. De lijmafdeling deed het beter dan de divisies wasmiddelen en beauty.

Waarom Ecover niet meestapt in de promotie-oorlog

04/05/2018

Ecologische pionier Ecover mag weer wat rebelser worden en zoekt aansluiting bij de beginjaren. Het merk lanceert een nieuwe afwasmiddelfles en een televisiecampagne. De ambitie? Groei brengen in categorieën die onder druk staan.

P&G wil 100% recycleerbare verpakkingen tegen 2030

17/04/2018

Procter & Gamble kondigt nieuwe duurzaamheidsdoelen aan voor 2030, aangezien het de doelstellingen voor 2020 al voor een groot deel heeft gehaald. Tegen 2030 wil het onder meer alle verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar maken.

Zalando start met verkoop schoonheidsproducten

23/03/2018

Zalando is vandaag in Duitsland gestart met de verkoop van schoonheidsproducten. Die stap werd in oktober al aangekondigd door het Duitse bedrijf en is nu dus een feit. Markten buiten Duitsland volgen wel pas later.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

Europa wil wereldwijd verbod op dierenproeven bij make-up

27/02/2018

Een aantal leden van het Europees Parlement stellen dat er werk moet worden gemaakt van een wereldwijd verbod op dierenproeven die worden uitgevoerd door cosmeticabedrijven. In Europa geldt zo’n verbod al.