Henkel houdt stand in onzekere marktomstandigheden

Henkel houdt stand in onzekere marktomstandigheden

Ondanks negatieve wisselkoerseffecten en logistieke problemen in de Verenigde Staten ziet Henkel toch positieve ontwikkelingen in het eerste kwartaal. De lijmafdeling deed het beter dan de divisies wasmiddelen en beauty.

 

Mikt op groei van 2 tot 4%

De omzet voor het eerste kwartaal van 2018 bereikte 4,8 miljard euro, een daling met 4,5%. Zonder wisselkoerseffecten, acquisities en desinvesteringen was er een organische omzetstijging met 1,1%. “We werden geconfronteerd met uitzonderlijk negatieve valuta-effecten, die een impact op onze gerapporteerde omzet hadden van ongeveer 440 miljoen euro”, zegt CEO Hans Van Bylen. Dat woog ook op de bedrijfswinst.

 

Deels werd die tegenslag gecompenseerd door een sterke omzetgroei van de lijmafdeling. De divisies wasmiddelen en beauty kampten met leveringsmoeilijkheden in Noord-Amerika, maar die zijn achter de rug. “We zijn goed op weg om opnieuw de normale servicelevels te bereiken in de loop van het tweede kwartaal.”

 

De omzet steeg sterk in opkomende markten maar bleef ter plaatse trappelen in West-Europa (+ 0,2%). Voor het verdere jaar 2018 verwacht Henkel dat de onzekere marktomstandigheden en valutaschommelingen zullen aanhouden, terwijl grondstoffen en verpakking in prijs zullen stijgen. Het bedrijf mikt op een organische omzetgroei van 2 tot 4%.